3

Boetes voor kartelvorming mogelijk aftrekbaar van belasting

Over extra omzet die het kartel heeft opgeleverd, is al belasting betaald, zegt fiscalist. Advocaat generaal van Hoge Raad is tegen

Boetes die bedrijven krijgen voor het vormen van een kartel zijn mogelijk toch aftrekbaar van de belasting. De advocaat generaal van de Hoge Raad zet vraagtekens bij het uitgangspunt dat kartelboetes enkel een bestraffend karakter hebben en dus, zoals andere boetes, niet fiscaal aftrekbaar zouden zijn. Dit schrijft het Financieele Dagblad woensdag.

Volgens advocaat-generaal Peter Wattel is het grootste deel van de boete bedoeld om het onrechtmatige voordeel van het kartel te compenseren. Dat zou betekenen dat bedrijven dit deel van de kartelboete kunnen aftrekken van de winstbelasting. Over de extra omzet die het kartel heeft opgeleverd, is immers al eerder belasting betaald, zo meent fiscalist Arjo van Eijsden van Ernst & Young, die de procedures bij de Hoge Raad voert.

Het advies van Wattel in deze zaak is echter negatief. Alle bestuurlijke boetes, dus ook kartelboetes, zijn volgens de Nederlandse wet uitdrukkelijk niet aftrekbaar. In driekwart van de gevallen volgt de Hoge Raad het advies van de advocaat-generaal.

Lees verder in het FD

Geef een reactie

Laatste reacties (3)