113

Boko Haram zaait dood en verderf meet aanslagenreeks

Tientallen doden bij meerdere aanslagen in Nigeria

In Nigeria zijn dinsdagavond laat tientallen mensen omgekomen bij een terreuraanslag. In Yola, in het noordoosten van het land, ontplofte een bom in een grote mensenmassa. De aanslag komt enkele dagen na een bezoek van president Muhammadu Bahari aan het gebied, waar hij verklaarde dat terreurgroep Boko Haram zo goed als verslagen was.

Volgens de eerste rapporten van het Rode Kruis zijn ten minste 32 mensen om het leven gekomen. Nog eens tachtig mensen raakten ernstig gewond. Op de plek van de aanslag bevinden zich een moskee, een groot eetplein en een veemarkt. Volgens een plaatselijke bewoner ging de bom af, kort nadat mensen de moskee verlieten.

De aanslag heeft alle kenmerken van een actie van Boko Haram. De terreurgroep heeft in de afgelopen maanden vaker aanslagen gepleegd in Yola. In oktober kwamen bij een grote aanslag van Boko Haram op een moskee in Jambutu 27 mensen om het leven. Bij de vorige aanslag in Yola, in juni, vielen er 31 slachtoffers. 

Eerder deze week verscheen een rapport waaruit bleek dat Boko Haram veruit de dodelijkste terreurorganisatie is. In het afgelopen jaar maakten zij 6.644 dodelijke slachtoffers, meer dan IS, waaraan zij gelieerd zijn. Nigeria kent de grootste stijging in slachtoffers van terreur ter wereld. 

Update woensdag 20.00 uur:
Bij nieuwe aanslagen door Boko Haram zijn woensdag bijna zestig doden gevallen. In Yola, waar terroristen zich op een parkeerplaats bij een markt opbliezen, kwamen 32 mensen om. In Kano kwamen volgens ooggetuigen meer dan 25 mensen om het leven en raakten tientallen mensen gewond, toen twee meisjes van 11 en 18 jaar met explosieven om het lijf de markt opliepen en werden opgeblazen. De aanslagen zijn nog niet opgeëist maar de autoriteiten gaan ervan uit dat terreurbeweging Boko Haram verantwoordelijk is.

Beeld: YouTube

Geef een reactie

Laatste reacties (113)