15

Bolivianen pikken bosbranden niet, gaan massaal de straat op

De inwoners van Bolivia zijn massaal de straat op gegaan om te protesteren tegen de gebrekkige bestrijding van de bosbranden. Volgens de organisatoren deden 1,5 miljoen Bolivianen mee aan het protest op vrijdag in de grootste stad van het land, Santa Cruz. Een ongekend hoge opkomst: in Bolivia wonen iets meer dan 11 miljoen mensen.

Sinds begin dit jaar is 5 miljoen hectare bos en savannes verloren gegaan in Bolivia. In de afgelopen twee maanden alleen al ging het om 2 miljoen hectare. Milieuactivisten menen dat president Evo Morales een belangrijke rol heeft gespeeld in de toename van de branden. Vorig jaar ondertekende hij een besluit waarmee het werd toegestaan om bos te verbranden ten behoeve van akkers.

De demonstranten riepen Morales op om de bosbranden te bestempelen als een nationale ramp. Dat zou de weg vrijmaken voor buitenlandse hulp. Maar net als de ultrarechtse Braziliaanse president Jair Bolsonaro wil de regering-Morales buitenlandse inmenging juist voorkomen.

De grootschalige onvrede over de wijze waarop zijn regering omgaat met de bosbranden is slecht nieuws voor Morales, de langst zittende linkse leider in Latijns-Amerika. Op 20 oktober gaan de Bolivianen naar de stembus en peilingen wijzen erop dat de voormalige president Carlos Mesa het Morales lastig kan maken.

Cc-foto: Sebastian Baryli

Geef een reactie

Laatste reacties (15)