10

Bollywoodster krijgt 26 jaar cel voor dansen op tv

Veena Malik danste sensueel met haar man op religieuze muziek … De straf staat vooral symbool voor de Pakistaanse regering die de media in haar greep wil houden

De Pakistaanse Bollywoodster Veena Malik was in mei op tv te zien terwijl ze sensueel danste met haar man op religieuze huwelijksmuziek. De combinatie van sensueel dansen en een religieus lied kwam haar en haar man op 26 jaar gevangenisstraf te staan. De kans dat de straf wordt uitgevoerd is klein, maar de uitspraak is zeer symbolisch, aldus Amnesty. De regering wil haar macht op de commerciële tv vergroten.


Naast Malik en haar echtgenoot Asad Bashir werden ook de presentator van het programma en de baas van de zender, GEO TV, elk tot 26 jaar cel veroordeeld plus een boete van bijna 13.000 Amerikaanse dollar. Geo TV staat op gespannen voet met de Pakistaanse autoriteiten. Eerder dit jaar werd de zender al uit de lucht gehaald wegens andere vermeende godslasterende activiteiten.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty wijst erop dat de kans dat de straf werkelijk wordt uitgevoerd klein is. De regering gebruikt godslastering als excuus om media te dwarsbomen. David Griffiths van Amnesty in Azië:

Deze straf heeft een bevriezend effect op de vrijheid van meningsuiting in Pakistan. Het is weerzinwekkend dat iemand tientallen jaren de cel in zou moeten vanwege een tv-programma. Het oordeel toont aan dat Pakistan’s zeer gebrekkige godslasteringswetten het volgende middel zijn geworden om media de mond te snoeren.

Ook uit Amnesty haar zorgen over de eerlijkheid van het proces. De straffen werden uitgesproken in afwezigheid van de beschuldigden en ze hebben niet de kans gekregen zich te verdedigen.De wetsartikelen over blasfemie in Pakistan zijn breed en vaag geformuleerd, schrijft de Volkskrant. Daardoor is het makkelijk iemand te beschuldigen en veel advocaten durven de zaken niet aan. De wet werd eerder al aangewend om burenruzies te beslechten en concurrerende collega’s ‘onschadelijk’ te maken.

Seks en de zonde

Malik is een ster in Pakistan maar is ook omstreden vanwege haar sexy uiterlijk én acties. Ze werd al eens het land uitgejaagd nadat ze had gezoend op de Indiase televisie, stond naakt op de cover van een Indiaas tijdschrift met op haar arm de letters ISI; de afkorting van de Pakistaanse geheime dienst.

Malik verscheen ook in een aflevering van ‘Seks en de zonde’, een documentairereeks van Femke Halsema over vrouwen en de islam, hierboven te bekijken.

Geef een reactie

Laatste reacties (10)