Laatste update 14:34
25

Bolsonaro brengt direct Amazone en inheemse bevolking Brazilië in gevaar

De kersverse ultrarechtse Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft met een van zijn allereerste beslissingen het voortbestaan van de inheemse bevolking in gevaar gebracht. Waar tot nu toe een stichting onder auspiciën van Justitie toezag op de belangen van de indianen, is die taak nu overgeheveld naar het ministerie van Landbouw. In de aanloop naar Bolsonaro’s verkiezing werd hier al voor gevreesd, omdat hij van plan is grote delen van het Amazone-oerwoud, de belangrijkste zuurstoflong van de planeet, te privatiseren.

Bolsonaro legde dinsdag de eed af en benoemde direct daarop Tereza Cristina da Costa tot minister van Landbouw, waarna hij haar departement de bevoegdheid gaf over de afbakening van gronden van de inheemse bevolking. Da Costa is niet alleen minister van Landbouw, maar ook voorzitter van een parlementaire groep die opkomt voor de belangen van landbouw- en voedingsbedrijven. Een sector die Bolsonaro stevig sponsorde in diens race om het presidentschap.

Een andere verandering betreft de Nationale Stichting voor de Indianen (Funai) die toezag op bescherming van de inheemse bevolking van Brazilië. Die stichting viel tot dinsdag onder het ministerie van Justitie, maar is nu overgedragen aan een splinternieuw door Bolsonaro in het leven geroepen ministerie voor de Vrouw, het Gezin en de Mensenrechten.

Critici vrezen dat met deze beslissingen de grond en rechten van de inheemse bevolking volledig in handen zijn gegeven van de agrarische sector en zij én het regenwoud niet langer worden beschermd. Gedurende zijn presidentscampagne zei Bolsonaro ook de ministeries voor Landbouw en Milieu samen te willen voegen, maar na felle kritiek zijn die plannen in elk geval voorlopig van tafel.

Kijk ook:
John Oliver legt uit wat Bolsonaro zo gevaarlijk maakt

Bron: De Standaard / cc-foto: Antonio Cruz

Geef een reactie

Laatste reacties (25)