Laatste update 14:49
9

Boris Johnson reciteert koloniaal gedicht in Birma, ambassadeur voorkomt rel

Eerder dit jaar bezocht de Britse minister van Buitenlandse Zaken, Boris Johnson, Birma. Bij zijn bezoek aan de Shwedagon Pagoda in Yangon, mocht hij de bel luiden. Daarbij moest hij plots denken aan een gedicht van Rudyard Kipling, ‘Mandalay’. Spontaan begint hij met het citeren van het gedicht, waarna zijn ambassadeur Andrew Patrick hem erop moet wijzen dat het ongepast is om een koloniaal gedicht zo uit het hoofd op te dreunen. En bovendien: de camera’s staan aan en Johnson draagt een microfoon. Als er al een moment zou zijn geweest om het gedicht – dat gaat over de kolonisatie van Birma door Groot-Brittannië – te citeren, dan is dat moment niet nu.

Mandalay was de hoofdstad van Birma toen het land nog een Britse kolonie was. De Britten hadden de macht van 1885 tot 1947 in handen. Het gedicht is geschreven door de ogen van een gepensioneerde Britse soldaat in Burma en gaat onder meer over het zoenen van een Birmees meisje. Mark Farmaner, directeur van de Birma Campagne UK, verklaart tegenover the Guardian:

Het Britse kolonialisme ligt gevoelig en is iets waar men in Birma nog steeds kwaad over is. De Britse koloniale tijden worden gezien als vernedering en belediging.

Geef een reactie

Laatste reacties (9)