52

Bos steunt als eerste bankenplan Obama

PvdA-voorman wil opdeling van banken samen met Amerikaanse collega Geithner op G20-agenda zetten ... Plan ligt in grote landen gevoelig ... 'Nederlandse banken worden nauwelijks getroffen'

Minister Wouter Bos van Financiën staat volledig achter de Amerikaanse plannen om banken die spaargeld van consumenten beheren te verkleinen en minder risicovol te maken. Hij stuurt daarover vandaag een brief aan zijn Amerikaanse ambtsgenoot Tim Geithner.

Dit zegt Bos vandaag in een interview met NRC Handelsblad.

In de brief schrijft de Nederlandse minister ook dat hij zal proberen de discussie in Europa over opdeling van banken in veilige en risicovolle delen opnieuw op gang te brengen. Ook hoopt hij samen met Geithner het onderwerp op de agenda van de G20, de groep van de twintig grootste economieën ter de wereld, te krijgen.

Dat moet lukken, omdat andere landen ook nog geen oplossing hebben hoe ze moeten voorkomen dat de belastingbetaler in de toekomst weer opdraait voor de financiële sector.”

Bos is de eerste Europese minister van Financiën die zich geheel achter de voorstellen van Obama opstelt. Frankrijk en Duitsland juichten al eerder de discussie toe, maar reageerden terughoudend op concrete maatregelen. Volgens Bos ligt het in de grote landen gevoelig om hun grote banken op te splitsen.

Ze vinden die belangrijk voor hun internationale economische positie. Zij hebben ook grote schatkisten waarmee ze die banken te hulp kunnen schieten.

Bos denkt dat het speelveld tussen banken uit grote en kleine landen gelijker wordt als de voorstellen van Obama overal gaan gelden. Nederlands banken worden er volgens hem nauwelijks door getroffen. “ING is aan het afslanken en ABN Amro is al veel kleiner dan ze was.”

Geef een reactie

Laatste reacties (52)