11

Bosma maakt vijand van enige vriend Telegraaf

PVV-Kamerlid Bosma eist rectificatie van Telegraaf columniste Funda Müjde

Of het nu linkse of rechtse media zijn. Niet één is er goed genoeg voor PVV-Kamerlid Martin Bosma, zo lijkt het. Hij eist van Telegraaf columniste Funda Müjde rectificatie. In haar column ‘Taqqiyya’ stelt ze dat de PVV waaronder Wilders en Bosma zich moeten uitlaten over hun gedachtegoed omdat de Noorse terrorist Anders Breivik hier gebruik van maakte.


In haar column snijdt Müjde ‘taqqiyya’ aan wat in het Arabisch ‘vrees of verdediging’ betekent. In de islamitische traditie van Sjieten, Ismaëlieten en Druzen geldt het als een toegestane gedragsregel om het geloof onder bedreiging of dwang te verbergen. Ze meent echter dat de PVV dit woord over alle moslims heeft uitgesmeerd.

Ze leggen de traditie verkeerd uit, verdraaien de betekenis en geven mij een stempel dat ik op voorhand niet te vertrouwen zou zijn! Als er al taqqiyya toegepast wordt in Nederland, zal dat ingegeven worden door angst.

Bosma meent dat Müjde’s beweringen kant noch wal raken en dat zijn goede naam wordt geschaad. Müjde zou daarom binnen 24 uur moeten rectificeren, maar peinst daar niet over.

Noorwegen heeft ons allemaal geschokt en verward, en in uw geval kan ik me dat helemaal voorstellen. De dader baseerde zich immers op een ideologie die grotendeels ook de uwe is. Dat stemt tot nadenken – voor iedereen, maar zeker ook voor u. Om die onrust op anderen af te reageren lijkt me echter niet verstandig”, is haar antwoord.

Müjde en Bosma ontmoette elkaar vorig jaar aan tafel bij Pauw & Witteman. Daarin zei Bosma blij te zijn dat veel moslims van Nederland houden, waarop Müjde hem vroeg of hij ook een beetje van haar houdt. Een vraag die hij volmondig positief beantwoordde, maar verderop in het programma kaartte hij aan dat niet alle moslims eerlijk vertellen wie ze zijn. Sommige moslims die zich modern voordoen zouden ook ‘spionnen’ kunnen zijn, beweerde Bosma toen.

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (11)