33

Boycot Israëlische artiesten irriteert Netanyahu

Een groep Israëlische acteurs, schrijvers en regisseurs vinden mazen in Israëlische wet om regering dwars te zitten 

Meer dan 50 artiesten hebben zondag een petitie ondertekend. In de brief staat dat ze niet optreden in een door de overheid gefinancierd theater in Ariël, een stad in het noorden van de Westelijke Jordaanoever. Op de plek van het nieuwe theater stonden eerder vermoedelijk Palestijnse nederzettingen die door de Israëlische overheid geruimd zijn.

Een van de acteurs Oded Kotler ondertekende de brief omdat in haar contract expliciet vermeld staat dat ze niet buiten de Israëlische staat mag optreden, schrijft de Volkskrant. Officieel ligt Ariël namelijk op Palestijns grondgebied. Internationaal gezien worden de joodse nederzettingen op Palestijns grondgebied als illegaal gezien, maar Israël zelf ziet dat niet zo. De actievoerders hebben inmiddels managers van zes grote bedrijven benaderd om alleen nog producties op Israëlische grondgebied te maken.

The Voice of America meldt dat premier Benjamin Netanyahu de actie interpreteert als een economische en culturele boycot. Hij denkt dat de performers de internationale spanningen proberen op te voeren vanwege het vredesoverleg tussen Israël en de Palestijnse president Mahmud Abbas dat komende week begint. In een reactie zegt hij: “Het laatste dat we nu nodig hebben is een boycot binnen onze gelederen.”

Na bijna een jaar radiostilte hervatten de Palestijnse president Mahmud Abbas en Netanyahu donderdag het vredesoverleg in Washington. Netanyahu liet zondag aan France24 al weten dat er alleen een eind aan het conflict komt als de Palestijnen ‘Israël als nationale staat van het joodse volk zullen gaan erkennen’. Daarnaast wil hij honderd procent zekerheid krijgen dat wat er in 2005 gebeurde op de Gazastrook, niet weer zal gebeuren. De islamitische Hamas greep daar toen de macht en gebruikte de kuststrook als een lanceerplatform voor aanslagen in Israël. Abbas stelde eerder ook een eis aan Israël om te stoppen met bouwen op Palestijnse nederzettingen. Wanneer Netanyahu de bouwstop op 26 september niet verlengd, zal hij de vredesonderhandelingen beëindingen.

Volkskrant: Artiesten Israel willen niet spelen in kolonistentheater
France24: Netanyahu spells out conditions for peace deal
Voice of America: Israeli Performers Boycott Settlement Theaters

Trouw: Verhit debat door boycot Israel acteurs
cc-foto: truth out

Geef een reactie

Laatste reacties (33)