37

Boze burgers beginnen eigen bank

Voor 20 euro lid van een bank zonder 'graaicultuur'

Uit onvrede met de graaicultuur in het bankwezen hebben burgers het initiatief genomen tot een nieuwe coöperatieve bank. De Financiële Coöperatie is donderdag in Apeldoorn opgericht. Voor 20 euro wordt je lid en krijg je stemrecht bij de er algemene ledenvergaderingen. Dat meldt de NOS.

Initiatiefnemer Jan Brink van De Financiële Coöperatie zei donderdagochtend in het Radio 1 Journaal dat het idee uit België komt. Joop berichtte vorige maand over het Belgische initiatief NewB. Daar hebben zich binnen enkele maanden 43.000 voor aangemeld en is inmiddels een startkapitaal van 1,2 miljoen euro vergaard.

Volgens Brink zijn de financiële producten bij de banken de afgelopen jaren zo ingewikkeld geworden dat niemand ze meer begrijpt. Het draait niet meer om het belang van de klant, maar om dat van de bank. De Financiële Coöperatie wil “heldere en simpele” producten verkopen, en heeft geen winstoogmerk, zegt Brink.

De burgerbank wil in eerste instantie 10.000 leden werven. Daarna worden professionals aangetrokken om een businessplan te schrijven en kan een bankvergunning worden aangevraagd. In het najaar is de eerste algemene ledenvergadering gepland, aldus de NOS. 

NOS: Boze burgers beginnen bank

Foto-cc: Sierag

Geef een reactie

Laatste reacties (37)