Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

BP deed zaken met criminelen voor toegang tot Russische olie

  •  
06-11-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-BP_rusland300.jpg
Amerikaanse concurrent beschuldigt oliereus van profiteren van omstreden privatiseringen in Rusland eind jaren '90 
BP noemde de Russische miljardairs zelf “boeven”, toch was de oliereus bereid om zaken met ze te doen om maar toegang te krijgen tot de Russische olievoorraden. Dit blijkt uit rechtbankdocumenten in de zaak van de Amerikaanse concurrent Norex Petroleum, die beweert dat BP en zijn Russische partner TNK hebben geprofiteerd van bezittingen die op oneigenlijke wijze in beslag zijn genomen eind jaren ’90 van de vorige eeuw, toen grote staatsbedrijven werden geprivatiseerd. TNK produceert een kwart van de olie van BP. Dat schrijft de Britse krant The Guardian.
BP kondigde in 2003 de overname van Tyumen Oil (TNK) voor 6.75 miljard dollar aan. Dat was toen in handen van Alfa Acces Renova, een consortium van de vier rijkste mannen van Rusland, Mikhail Fridman, German Khan, Leonard Blavatnik and Viktor Vekselberg. 
In een interne notitie van BP, die via klagende partij Norex bij de rechtbank van New York is terecht gekomen, is te lezen: “Bronnen dicht bij TNK geloven dat de lokale olie-industrie lang voor de overname door Alfa door criminele elementen is geïnfiltreerd.”
BP leed zelf verliezen toen het olieveld Yugraneft werd overgenomen door TNK. Uit een andere vertrouwelijke notitie is op te maken dat de spanning tussen de twee toeneemt: [Voormalig TNK-topman Simon] Kukes merkt op dat TNK ogenschijnlijk door BP Amoco wordt neergezet als ‘boeven en gangsters’.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.