Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

BP lobbyde voor Lockerbie-dader om oliedeal veilig te stellen

  •  
15-07-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Platter_300.jpg

De oliegigant gaf donderdag toe op de vrijlating van Al-Megrahi te hebben aangedrongen om aan de kust van Libië te kunnen boren

Olieconcern BP heeft donderdag toegegeven dat het vorig jaar bij de Britse en Schotse overheden obbyde voor de vrijlating van de Libiër Abdelbaset al-Megrahi. Die zat in Schotland vast voor de aanslag bij Lockerbie. BP wilde de vrijlating snel geregeld zien, om toestemming te krijgen van Libië om voor de kust van het Noord-Afrikaanse land naar olie te boren. Dat melden verschillende media donderdag.
The New York Times schrijft dat BP de lobby voor de vrijlating van Al-Megrahi heeft erkend, nadat de Amerikaanse minister van buitenlandse Zaken Hillary Clinton dreigde om een onderzoek in te stellen naar de rol van oliegigant in de zaak.
Schotland liet Megrahi vorig jaar naar Libië gaan, omdat hij stervende zou zijn. De arts die die diagnose stelde, erkent nu zijn fout, die hij beschamend noemt. Megrahi zou in werkelijkheid nog tien jaar te leven hebben, zo meldt ook de NOS.
Lees meer over de Lockerbie-zaak in The Guardian
Op de foto: Al-Megrahi met de Libische president Muammar Khadaffi na zijn vrijlating

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.