1

BP treft miljardenschikking met vissers

Megarechtszaak tegen oliemaatschappij weer uitgesteld...BP: 'Schikking is geen schuldbekentenis'

Oliemaatschappij BP heeft een miljardenschikking getroffen met de advocaten van vissers en andere private eisers. Het gaat om een bedrag van 7,8 miljard dollar (5,9 miljard dollar). Het gaat om een gedeeltelijke schikking over de olieramp in de Golf van Mexico in 2010.

De schikking betekent dat de megarechtszaak tegen de oliegigant die maandag zou beginnen, weer wordt uitgesteld. BP benadrukt dat dat de schikking geen schuldbekentenis betekent en dat rechtszaken tegen de eigenaren van het gewraakte olieplatform nog steeds doorgaan.

BP heeft de eigenaar van het platform op booreiland Deepwater Horizon voor de rechter gesleept. Ze verwachten van Halliburton dat zij meer gaan meebetalen aan de kosten van de olieramp.

De rechtszaak tegen BP werd eerder al uitgesteld om partijen de tijd te geven tot een schikking te komen. De oliemaatschappij heeft inmiddels al 8 miljard dollar aan claims vergoed. Voor de kosten van de ramp heeft BP in totaal 20 miljard gereserveerd. Een woordvoerder van BP zie eerder dat zijn concern alle ‘legitieme claims’ zou betalen en helpen de schaden aan de economie en milieu te herstellen.

Bij de explosie het booreiland kwamen in april 2010 11 mensen om het leven nadar er een lekkage was ontstaan. Het is de grootste olielek in de Amerikaanse geschiedenis die een enorme milieuramp tot gevolg had. Het duurde 87 dagen voordat de lekkage helemaal gestopt kon worden.

Volkskrant: BP treft miljardenschikking na olieramp Golf

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reactie