15

Brabant stopt per direct groei megastallen

Actievoerders nog niet tevreden, CDA wel

De provincie Noord-Brabant stelt per direct grenzen aan de grootte van veebedrijven. Nieuwe bouwaanvragen worden voorlopig niet behandeld, meldt Omroep Brabant. De mega-stallen worden onder meer gezien als een bedreiging voor de volksgezondheid.


Vrijdag kwamen de Provinciale Staten in een speciale zitting bijeen om over de mega-stallen die door het burgerinitiatief op de agenda waren gezet, te beslissen. Een meerderheid van de partijen in de Provinciale Staten sluit zich aan bij de wens van het burgerinitiatief dat door 33.000 mensen ondertekend werd. Dat betekent dat de omvang van de stallen beperkt wordt tot 1,5 hectare oftewel twee voetbalvelden. 

Niettemin zijn de actievoerders nog niet tevreden, constateert Omroep Brabant:

Bij de ondertekenaars van het Brabantse burgerinitiatief zijn de zorgen over megastallen vrijdag niet weggenomen. Initiatiefneemster Sonja Borsboom heeft dat vrijdag gezegd na afloop van een urenlang debat over de nabije toekomst van de intensieve veehouderij in de provincie. 
Borsboom reageerde verbitterd. Haar burgerinitiatief werd slechts op onderdeeltjes overgenomen. Provinciale Staten kozen een eigen lijn en besloten als belangrijkste punt tot begrenzing van de omvang van veehouderijen. Borsboom miste vrijdag een toekomstperspectief bij CDA-gedeputeerde Ruud van Heugten. “Alles wat nu geld kost, kan niet. Over de effecten en kosten voor gezondheid, milieu en natuur is niet nagedacht.” Desondanks telde het burgerinitiatief zijn zegeningen. “Misschien hadden we ook wel te veel verwacht.”

Zie ook op Joop:

GroenLinks wil landelijk verbod op megastallen

Brabanders willen groei vee-industrie stoppen

Verzet tegen megastallen groeit: ‘Stem geen CDA’ zegt CDA-er

Geef een reactie

Laatste reacties (15)