Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Bradley Manning veroordeeld tot 35 jaar cel

  •  
21-08-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
bradleymanning300_01.jpg
Update: online petitie vraagt Obama om gratie... Klokkenluider veroordeeld voor het aanleveren van meer dan 700 duizend diplomatieke documenten en geheime video's aan klokkenluiderssite WikiLeak
Klokkenluider Bradley Manning is woensdag veroordeeld door de militaire rechtbank in Fort Meade tot 35 jaar cel. De voormalig Amerikaanse soldaat is veroordeeld voor het aanleveren van meer dan 700 duizend geheime diplomatieke documenten en video’s aan klokkenluiderssite WikiLeaks. De verdediging had om 25 jaar gevraagd, de aanklagers eisten 60 jaar.
Eind vorige maand werd Manning na een lange slepende rechtszaak schuldig bevonden aan onder meer spionage, diefstal en computerfraude. Hij kon hiervoor in totaal 90 jaar celstraf krijgen. Hij werd vrijgesproken van de ergste aanklacht: het helpen van de vijand.
David Coombs, één van Mannings advocaten, pleitte voor 25 jaar celstraf, omdat een aantal van de documenten ook na 25 jaar voor publicatie zouden worden vrijgegeven.
Manning is verder ook oneervol ontslagen uit het Amerikaanse leger en verbeurd verklaard.
Update:
Aanhangers van Manning hebben hun hoop nu op president Obama gevestigd. Ze willen dat hij hem gratie verleend. Het Bradley Manning Support Network en Amnesty International zijn daarom een online petitie gestart. Ondertekenaars kunnen daar ook hun foto achterlaten.
Advocaat David Coombs gaat de komende jaren alles op alles zetten om zijn cliënt vrij te krijgen. Hij noemde de straf buiten alle proporties:
‘Ik heb honderden cliënten vertegenwoordigd. Moordenaars en kinderverkrachters krijgen lagere straffen dan Manning.’

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.