30

Bram van Ojik nieuwe fractieleider GroenLinks

Van Ojik wil 'nieuwe start' voor GroenLinks ... 'De kiezer heeft de partij bij de verkiezingen een gele kaart gegeven'

De Tweede Kamerfractie van GroenLinks kiest maandag een nieuwe leider. Verwacht wordt dat Bram van Ojik Jolande Sap zal opvolgen, zo meldt de Volkskrant. Sap stapte vrijdag op, nadat duidelijk was geworden dat het partijbestuur geen vertrouwen meer in haar had. Dat partijbestuur kwam op zijn beurt onder vuur en besloot een dag later op te stappen.


GroenLinks verloor bij de verkiezingen zes van haar tien zetels. In eerste instantie schaarde de partijtop zich achter Sap en kon ze aanblijven. Drie weken later blijkt de steun afgekalfd.

De 58-jarige Van Ojik stelde zich deze zomer op verzoek van GroenLinks kandidaat voor de Tweede Kamer. Hij moest de ‘teamspirit versterken’ en de rechterhand van Sap worden, zo schrijft de Volkskrant. Hij was van 1973 tot 1990 actief in de PPR (een voorloper van GroenLinks) en zat van 1993 tot 1994 in de Tweede Kamer voor GroenLinks. Hij werkte daarna onder meer bij Buitenlandse Zaken.

Linda Voortman vult in de Kamer de zetel op die door het vertrek van Sap vrijkomt.

De Volkskrant maakte een reconstructie van het ‘wekenlang zagen aan de stoelpoten van Sap’.

Volkskrant: GroenLinks kiest vandaag nieuwe fractieleider

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (30)