109

Brandpunt: ‘Volkert schond doelbewust voorwaarden proeftijd’

Vorig jaar verschenen foto's zouden in scène zijn gezet. De Telegraaf beweerde destijds anders

Volkert van der G, de moordenaar van Pim Fortuyn, zou doelbewust een van de voorwaarden van zijn invrijheidsstelling hebben geschonden. Dit zou hij hebben gedaan door actief contact te zoeken met media, ondanks dat hem dit verboden is. In het geval van een daadwerkelijke overtreding, riskeert Van Der G. dat hij een deel of de gehele resterende zes jaar van zijn straf alsnog moet uitzitten.

Dat Van Der G. de voorwaarden heeft overschreden, zou blijken uit een heimelijk opgenomen gesprek dat in bezit is van het tv-programma Brandpunt-Report van KRO-NCRV dat zondagavond wordt uitgezonden. In het gesprek is te horen dat Van Der G. zegt dat hij de foto’s die vorig jaar in De Telegraaf verschenen ‘in scène heeft gezet’. 

Van Der G’s toenmalige advocaat, Stijn Franken, zou contact hebben gelegd met de fotograaf van De Telegraaf. Dat de foto’s geënsceneerd zouden zijn, is opmerkelijk aangezien De Telegraaf vorig jaar deed voorkomen alsof de foto’s toevallig waren genomen door paparazzo Ferry de Kok. De fotograaf van de krant zou hem gespot hebben en op hem afgestapt zijn. Van Der G. zou op zijn beurt geen reactie hebben willen geven, maar overhandigde slechts het kaartje van zijn advocaat. 

De Telegraaf leek vervolgens de behoefte te hebben de destijds omstreden publicatie goed te praten in een opmerkelijk hoofdredactioneel commentaar. Daarin viel te lezen dat men bij De Telegraaf van mening was dat Van Der G. niet zwaar genoeg gestraft was, derhalve zou de schending van het recht op een persoonlijke levenssfeer gerechtvaardigd zijn: “Het recht dat Van der G. heeft op eerbiediging van zijn persoonlijke levenssfeer is niet groter dan het recht op vrijheid van meningsuiting van De Telegraaf”.

Verder schreef de hoofdredactie destijds:

‘Deze zaak is in alle opzichten zo uitzonderlijk, dat het gerechtvaardigd is om de beeltenis van Van der G. te tonen. Met de publicatie van de foto’s wordt geen onrechtmatige inbreuk gemaakt op zijn persoonlijke levenssfeer. Het gaat om neutrale foto’s, die niet in het privédomein zijn gemaakt. Bovendien heeft Van der G. geen bezwaar gemaakt. Gelet op de brandende publieke belangstelling voor deze zaak, zal Van der G. publicatie van deze foto’s hebben te dulden zolang de beelden nog nieuws- en informatiewaarde hebben.’

Dat nu toch zou blijken dat Van Der G. de foto’s in scène heeft gezet, betekent dat of De Telegraaf bedrogen is door paparazzo De Kok, of dat Van Der G. onjuistheden heeft verkondigd, of dat de hoofdredactie van De Telegraaf het zelf wat leugentjes heeft verspreid.

Volkert van der G. heeft via een kort geding geprobeerd de uitzending van Brandpunt-Reporter te verbieden. Zondagmiddag maakte de maker van de reportage, Vincent Verweij, bekend dat Van Der G. het kort geding heeft verloren en de uitzending dus gewoon te zien zal zijn. 

 Bekijk hier de hele uitzending.

Geef een reactie

Laatste reacties (109)