Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Brandweer kan natuurbrand niet aan

  •  
10-05-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
EenVandaag_natuurramp.jpg
Bezuinigingen maken de brandweer logger en bureaucratischer
Acht van de tien veiligheidsregio’s in Nederland zijn niet goed voorbereid op het bestrijden van natuurbranden. Dat is de conclusie van een rapport van de Inspectie van Openbare Orde en Veiligheid dat in handen is van EenVandaag. Allard van Gulik van Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding (NVBR) spreekt daarover zijn verbazing uit aangezien momenteel ‘code rood’ van kracht is.
De kans op een onbeheersbare natuurbrand is groot en wanneer deze uitbreekt zijn de gevolgen desastreus. Het rapport meldt dat het aanvragen en leveren van materiaal bij natuurbranden niet vlekkeloos verloopt omdat veiligheidsregio er geen goede afspraken over maken. Ook schiet de kennis over natuurbranden bij de korpsen tekort en worden natuurbranden op te veel verschillende manieren bestreden.
Om bosbranden te kunnen bestrijden is de samenwerking tussen de brandweer en natuurbeheerders en natuurgebruikers essentieel. De inspectie wil dat samenwerking tussen deze partijen verder onderzocht wordt. Wanneer bossen dichtgroeien blijft er veel dood hout liggen dat snel vlam vat. Wanneer plekken met veel dood hout bekend zijn bij de brandweer, kan de kans op grote natuurbranden voorkomen worden.
Van Gulik in EenVandaag (NVBR):
Grote natuurbranden kunnen we alleen bestrijden als we interregionaal gaan samenwerken. We kennen nu geen eenduidige manier van optreden bij de brandweer.” Alleen de veiligheidsregio’s Noord- en Oost-Gelderland en Gelderland-Midden hebben de voorbereiding op natuurbranden goed voor elkaar.
Begin april trokken brandweerkorpsen nog aan de noodklok bij minister Ivo Opstelten (Veiligheid). Door bezuinigingen verdwijnen kleine kazerneposten waardoor de aanrijtijden met tien minuten verlengd worden. De korpsen klaagden dat het opgaan in de zogeheten veiligheidsregio’s de brandweer een logger en bureaucratischer apparaat maakt.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.