Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Brandweer wil woontorens van begin tot eind zelf controleren

  •  
03-07-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
35353492476_e9b2bbae4c_z

© cc foto: ChiralJon

De brandweer in Rotterdam wil woontorens van het begin tot het einde zelf controleren. Dit is nu het geval, maar dit zou kunnen veranderen wanneer de Nieuwe Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen wordt aangenomen in de Eerste Kamer. Dinsdag wordt er in de Senaat over de wet gesproken. Eerder ging de Tweede Kamer er al mee akkoord.
Door de brand in de Grenfell tower in Londen, waarbij ten minste 79 mensen om het leven kwamen, worden ook in Nederland vragen gesteld over de brandveiligheid van hoge woontorens.
De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond vindt het onverstandig als de controle bij particuliere bedrijven komt te liggen. “Het gevaar is dat een bouwer wanneer een particulier bedrijf dat bij drie projecten lastig is geweest, bij een volgende een ander inschakelt. Dat weet dat bedrijf ook, maar er moest ook brood op de plank komen. Het risico is dus dat er een economische prikkel is om minder streng te zijn”, zegt Hans Broekhuizen van de Rotterdamse brandweer in het Algemeen Dagblad. “Dit is simpelweg niet iets om aan de markt over te laten. Wij zijn onafhankelijk en hebben de mensen die echt verstand van zaken hebben.”
In de huidige situatie praat de brandweer al vanaf de eerste plannen mee. Wanneer de wet wordt aangenomen wordt het toezicht overgedragen aan een privaat bedrijf. Niet alleen de brandweer is kritisch op de nieuwe wet. Ook Pieter van Vollenhoven, voorzitter van de Stichting Maatschappij en Veiligheid uitte eerder kritiek.
Bron: Algemeen Dagblad
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.