Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Breaking Bad in Amsterdam West

  •  
11-11-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
120 keer bekeken
  •  
drugsgeld300.jpg
Slotervaartziekenhuis maakt heroïne in opdracht van ministerie Volksgezondheid...Verdient miljoenen met productie en distributie voor verslaafden...Ex-bestuursvoorzitter Aysel Erbudak eerder in opspraak geraakt wegens verduistering
Het Slotervaartziekenhuis verdient miljoenen met de productie en distributie van heroïne. De drug wordt in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid gemaakt en onder begeleiding toegediend bij (afkickende) verslaafden. De inkomsten zijn voor de autoriteiten verzwegen gebleven. Dit meldt het Parool woensdag.
Een dochteronderneming van het Slotervaartziekenhuis is verantwoordelijk voor het produceren van de heroïne. Die blijkt meer dan dertig procent winst te maken. Van de drie miljoen die door de overheid gegeven wordt voor de productie en distributie, is meer dan één miljoen winst. 
Dat bedrag ging naar het ziekenhuis en zorgde voor een kwart van het vermogen. De overheid deed in 2010 onderzoek naar de heroïneprijs – van het Slotervaartziekenhuis –  die misschien te hoog zou zijn en merkte op dat het ‘aan de aandacht ontsnapt was’. Pas in 2012 zijn er afspraken gemaakt om de winsten enkel voor wetenschappelijk onderzoek te gebruiken en in 2013 zijn de prijzen van de duurste drugs met 22 procent verlaagd. 
Toch bleef de heroïne-bv winst maken op de productie en distributie. Het bedrijf wordt bestuurd door de apotheker Jos Beijnen en zowel de organisatie als hij staan niet in de jaarrekening van het Slotervaartziekenhuis.
Winstuitkeringen zijn verboden voor ziekenhuizen dus werd het geld via een andere bv op naam van Beijnen uitgekeerd. Het CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot vraagt zich af of de wet is overtreden en eist uitleg van minister Schippers (VWS). In het Parool zegt ze:
(…) Het is bizar dat winst wordt gemaakt op een medische voorziening. Heroïneverstrekking is een noodzakelijk kwaad, het is ongewenst dat daarop wordt verdiend.
Het Slotervaartziekenhuis is vaker in opspraak geraakt door onder andere incidenten met ex-bestuursvoorzitter Aysel Erbudak. De rechter oordeelde dat zij geld ‘onrechtmatig aan het ziekenhuis heeft onttrokken’ en 1.7 miljoen euro terug moest betalen. 
Meer informatie over de zaken omtrent het ziekenhuis kun je lezen in het boek De Kraak van het Slotervaartziekenhuis – en de avonturen van Aysel Erbudak van de journalisten Bas Soetenhorst (Het Parool) en Jeroen Wester (NRC Handelsblad).

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.