50

Breivik bekent, maar weigert schuld te erkennen

Journalisten toch terughoudend om Noorse terrorist te quoten om zo te voorkomen dat de zitting geen platform wordt voor zijn rechts-extremistisch gedachtegoed

De Noorse terrorist Anders Breivik is maandag voor het eerst na zijn daad voor de rechtbank in Oslo verschenen. Hij erkent de feiten, maar zichzelf schuldig verklaren doet hij niet. De 69 moorden die hij op Utøya pleegde en de acht mensen die omkwamen bij de door hem beraamde aanslag in het centrum was Oslo noemde hij ‘wreed maar noodzakelijk’ om Noorwegen en Europa te ‘redden’ van moslims en multiculturalisme.


De rechter moest Breivik meerdere keren onderbreken. De 32-jarige Noor zei het rechtssysteem in Noorwegen niet te erkennen omdat de rechters benoemd zijn ‘door organisaties die multiculturalisme steunen’. En dat stuit de anti-Islamist tegen de borst.

Ik ben een militaire bevelhebber in de Noorse verzetsbeweging en de Noorse Tempeliers”, aldus Breivik. Hij omschreef zichzelf als een internationale christelijke legerorde die strijdt tegen islamitische onderdrukking.

Breivik moest voor de rechter verschijnen vanwege de verlenging van zijn hechtenis. De rechter besloot dat hij langer blijft vastzitten. In ieder geval tot 6 februari. Ook werd besloten dat zijn restricties om contact te hebben met de buitenwereld langzamerhand verminderd zullen worden. De inhoudelijke zaak zal hoogstwaarschijnlijk pas op 16 april 2012 behandeld worden. Als Breivik schuldig wordt bevonden kan hij 21 jaar krijgen. Als de rechter vindt dat hij nog steeds een gevaar is voor de maatschappij kan hij definitief achter de tralies blijven.

Bij de rechtbank waren ook nabestaanden van de slachtoffers en een aantal overlevenden aanwezig. Zij pleitten afgelopen weekend voor zo min mogelijk media-aandacht voor de uitspraken van Breivik. De rechtbank bepaalde eerder dat journalisten niet mogen schrijven over wat Breivik in de rechtbank zegt om te voorkomen dat de zitting een platform wordt voor zijn rechts-extremistisch gedachtengoed. Dit verbod werd laten opgeheven, maar toch waren de Noorse media terughoudend. Wel geldt nog steeds een verbod op het publiceren van foto’s of videomateriaal van Breivik.

France24: Anders Behring Breivik makes first court appearance in Oslo
Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (50)