20

Brenninkmeijer: EU-landen onbetrouwbaar en teveel gericht op geld

Voormalig Nationale Ombudsman en huidig lid van de Europese rekenkamer: 'De EU is in politieke en geopolitieke zin een reus op lemen voeten' ... 'Nederland is intolerant geworden'

Alex Brenninkmeijer, voormalig Nationale Ombudsman en huidig lid van de Europese Rekenkamer, levert snoeiharde kritiek op de werkwijze van de EU-landen. In een interview met de Volkskrant zegt hij dat de lidstaten teveel bezig zijn met het maken van geld en te weinig met idealen. Ook zouden de landen onbetrouwbaar zijn.


In het interview zegt Brenninkmeijer:

Europa is te materialistisch geworden, gedreven door geld. Terwijl Europa voor idealen moet staan. (..) Voor Nederland is de burger bereid idealen te aanvaarden als deel van onze nationale identiteit. Voor Europa niet. Dan resteert geld en dat leidt tot perverse processen als what’s in it for me. Beter verkeerd bij mij besteed dan goed bij de buren.”

Het zijn niet alleen de buren die op een ‘perverse’ manier bezig zijn met het binnenharken van geld. Ook Nederland heeft boter op het hoofd.

De grootste fraude met het Europees Sociaal Fonds staat op naam van Nederland. Maar het zit in de Nederlandse volksaard om ons vingertje op te heffen naar het buitenland.”

Europa staat volgens Brenninkmeijer ook voor belangrijke vraagstukken over de eigen identiteit. Want wat is de EU eigenlijk?

Europa verkeert in een heel zwakke positie. De EU is in politieke en geopolitieke zin een reus op lemen voeten. We zijn zo kwetsbaar. Pas nu begint door te dringen dat Rusland zo bij ons op de stoep kan staan. En wat doet Europa dan? Wat is Europa dan? Zijn we een defensiegemeenschap, vormen we een EU-leger?”

De voormalige Nationale Ombudsman is tegenwoordig lid van de Europese Rekenkamer en wil het jaarverslag van de Rekenkamer voorlopig niet vrijgeven.

Het jaarverslag is onleesbaar, geeft een boodschap die niemand begrijpt en heeft geen effect. Het is onbegrijpelijk dat de Rekenkamer al twintig jaar lang de boekhouding van de EU afkeurt en het Europees Parlement er vervolgens toch elk jaar mee akkoord gaat. (…) Dat visitekaartje kost wel 80 miljoen euro per jaar, 60 procent van ons budget.”

Europa is te materialistisch geworden, vindt Brenninkmeijer.

De EU is een vereniging van onbetrouwbare leden. Leden die meer geld willen halen dan brengen. En dat geldt voor alle lidstaten. Europa is te materialistisch geworden, gedreven door geld. Terwijl Europa voor idealen moet staan. Voor Nederland is de burger bereid idealen te aanvaarden als deel van onze nationale identiteit. Voor Europa niet. Dan resteert geld en dat leidt tot perverse processen als what’s in it for me. Beter verkeerd bij mij besteed dan goed bij de buren.

In het interview levert Brenninkmeijer ook forse kritiek op de opgefokte mentaliteit in Nederland. De mentaliteit in Nederland is een intolerante.

Of het nu over Zwarte Piet gaat of Europa, de gemoederen zijn snel oververhit. Ik vind Nederland nogal opgefokt. Luxemburg is een stuk relaxter.”

Volkskrant: Brenninkmeijer: lidstaten Europese Unie onbetrouwbaar

Cc-foto: Sebastiaan ter Burg

Geef een reactie

Laatste reacties (20)