40

Breuk of geen breuk: vertrek uit Uruzgan onvermijdelijk

Spoeddebat vanmiddag ... Balkenende en Bos zijn daarbij aanwezig ... Halsema: 'Als kabinet valt, treedt Kamerbesluit over vertrek uit Uruzgan in werking'

Het vertrek van de Nederlandse militairen lijkt een feit. Als het kabinet valt over de kwestie wordt namelijk een besluit van de Kamer van kracht dat de Nederlandse militaire missie in Uruzgan niet verlengd mag worden.


Dat bevestigde GroenLinks-leider Femke Halsema in Nova. Halsema maakte nog wel een voorbehoud:

Het was ook een demissionair kabinet dat steun aan de illegale oorlog in Irak uitsprak. Maar er is nu geen Kamermeerderheid voor voortzetting van de missie. Het betekent dat de Partij van de Arbeid linksom of rechtsom gelijk krijgt. Als het CDA de eis tot terugtrekking niet wil slikken krijgt de PvdA alsnog z’n zin. Dat is natuurlijk de strategie van de partij dat ze altijd kan zeggen als winnaar uit dit conflict te komen.

Kortom: breuk of geen breuk, een vertrek uit Uruzgan is overmijdelijk.

Lees ook:

Video: Vasthoudendheid Bos oogst applaus partij  |  PvdA’er Van Dam: ‘Er is genoeg gepraat’ 

GroenLinks: ‘Breuk is verkiezingsstrategie PvdA’  |  CDA blijft rekken: 1 maart is niet heilig

Update 18-02 (13:40): De Tweede Kamer houdt vanmiddag een spoeddebat over de kwestie-Afghanistan. Het debat is aangevraagd door de SP, met de steun van de volledige oppositie. De regeringspartijen verzetten zich niet tegen een debat. Startttijd is 16.15 uur. Van het kabinet zijn in ieder geval premier Jan Peter Balkenende en vice-premier Wouter Bos aanwezig. Nederland 2 zendt het debat uit, maar je kunt het ook volgen op Politiek24.


Overdracht Commando Task Force Uruzgan, 1 februari 2010. Vlnr.: scheidend civiel vertegenwoordiger Rentenaar en commandant TFU Van Uhm en de nieuwelingen Van den Heuvel en De Mol. (Foto: Ministerie van Defensie)

Geef een reactie

Laatste reacties (40)