Laatste update 12:01
308

Brexit maakt Nederland kapot

Een van de favoriete speeltjes van de populistische beweging, het slopen van de Europese Unie, dreigt Nederland geld, heel veel geld, te gaan kosten. Het Centraal Planbureau (CPB) heeft berekend dat de schade van een Brexit Nederland een schadepost oplevert van miljarden die oploopt tot 1000 euro per inwoner.

Een Brexit zal de economie van Nederland relatief hard raken omdat de Nederlandse economie, in vergelijking met die van de EU, meer met de economie van het Verenigd Koninkrijk (VK) via handel verweven is. In 2030 kunnen de kosten voor Nederland oplopen tot 1,2% van het bbp, wat neerkomt op zo’n 10 miljard euro. Als we conform recente voor-beelden uit de literatuur ook aannemen dat de groei afhangt van handelgedreven innovatie, dan kunnen de kosten voor Nederland van 10 miljard euro zelfs 65% hoger uitvallen.CPB

Het hele rapport vind je hier.

De schade voor het Verenigd Koninkrijk is overigens vele malen groter. Volgens De Telegraaf wordt het Brexit-kamp nu zelfs nerveus omdat er na het verlaten van de EU in recordtempo nieuwe handelsverdragen gesloten moeten worden en dat gaat niet zo maar lukken. Het Brexit-kamp is gespecialiseerd in het verspreiden van leugens onder de kiezers om ze over te halen de EU te verlaten, schrijft de Irish Times. Populisten hebben onder meer een hekel aan de EU omdat de Unie toezicht houdt op het democratisch karakter van de lidstaten en dat staat hun ‘sterke man’-idealen in de weg.

De Britten stemmen op 23 juni over het EU-lidmaatschap. Volgens de peilingen is er sprake van een nek-aan-nek race.

Geef een reactie

Laatste reacties (308)