Laatste update 14 november 2018, 20:36
46

Brits kabinet akkoord met Brexit-deal

Update 20.25 uur:
Het kabinet van de Britse premier Theresa May gaat akkoord met de Brexit-deal die is gesloten tussen onderhandelaars van de Europese Unie en Groot-Brittannië. Dat meldt de BBC woensdagavond. May liet na een ruim 5 uur durende vergadering weten dat ‘het was geen makkelijke keuze’ was, maar een die is gemaakt ‘in het algemeen belang’. Ook zei May dat de beslissing zonder op veel kritiek kan rekenen, maar dat die gemaakt is ‘met heel haar hoofd en hart’ en dat het voltallige kabinet achter de beslissing staat. Ook zei May dat het nu of nooit was, omdat de deal die nu op tafel lag ‘de best denkbare’ was om Groot-Brittannië uit de Europese Unie te loodsen.

Eerder:
Gisteravond werd bekend dat er een ‘stabiel akkoord’ bereikt is over Brexit tussen onderhandelaars van zowel het Verenigd Koninkrijk als de Europese Unie. De BBC meldt dat premier Theresa May haar ministers dinsdagavond en woensdag een voor een langs laat komen op Downing Street 10 waar zij inzage zullen krijgen in het technisch akkoord. Vervolgens zullen zij voor de keuze worden gesteld om het akkoord te steunen, óf op te stappen. Als dat voorspoedig verloopt voor May – en dat is nog maar zeer de vraag – zal het akkoord later deze week worden voorgelegd aan het parlement.

Noord-Ierse grenskwestie
Het hete hangijzer in de onderhandelingen was de nieuwe EU-grens met Noord-Ierland. Volgens onderhandelaars van beide partijen is er een akkoord bereikt over een backstop; een tijdelijke douane-unie van het gehele Verenigd Koninkrijk met de EU, en speciale afspraken over de grens tussen Ierland (EU) en Noord-Ierland (GB) waarmee de creatie van een ‘harde grens’ tussen de twee landen in elk geval voorlopig kan kan worden vermeden.

Meerderheid
Woensdagmiddag zal blijken of May genoeg steun heeft kunnen verwerven om haar deal te redden. Jo Johnson, de broer van Boris, die vorige week zijn functie als minister van Transport (maar niet zijn positie als parlementariër) neerlegde uit ontevredenheid over de koers van May, schreef dinsdagavond al in the Times dat de deal van May een ‘onacceptabel machtsverlies vertegenwoordigt’. Het alternatief, een No deal-Brexit, kenschetst hij als een ‘onnacceptabele economische catastrofe. Jo Johnson – die ferm in het Remain-kamp zit – is een van de zeven conservatieve parlementariërs die zich hebben uitgesproken voor een nieuw referendum over de Brexit-deal. De meerderheid van de regering van May balanceert daarmee op de rand van de afgrond. Tel daarbij de protesten van de rebellerende hard-Brexiteers als Boris Johnson, Jacob Reese-Mogg en David Davis, en de Noord-Ierse DUP – die de Conservative Party aan een meerderheid helpt in het parlement – op en het wordt duidelijk dat zowel de Brexit-deal als de positie van de premier aan een zijden draadje hangen.

Tweede referendum
De oppositiepartijen Labour en de Liberal Democrats, waarvan een meerderheid de Brexit nog steeds hoopt tegen te kunnen houden, zijn mogelijk bereid om deze eerste versie van een deal te steunen, mits zij inspraak krijgen in de uiteindelijke deal. De oppositie diende gisteren al een wetsvoorstel in dat het parlement het recht zou geven om aanpassingen te doen aan eventueel Brexit-akkoord, voor erover gestemd kan worden. Daarnaast gaan er nog steeds veel stemmen op voor een tweede referendum, nu er meer duidelijk is over de gevolgen van Brexit.

Het kabinet van May komt vanmiddag om 15.00 uur bij elkaar om zich te beraden over volgende stappen.

Geef een reactie

Laatste reacties (46)