Laatste update 22 juli 2016, 12:29
47

Brinkman komt met Onafhankelijke Burger Partij

'De partij waar uitlekken geen probleem is' ... Naam bestaat echter al ... OBP heeft 15 kandidaten

Hero Brinkman’s partij gaat de Onafhankelijke Burger Partij heten. Dat maakte hij gisteravond bekend bij Pauw & Witteman. “Wij zijn geen bestuurderspartij, geen elitepartij, maar een echte partij voor de burger.” De OBP staat volgens Brinkman voor een zo klein mogelijke overheid en zo laag mogelijke belastingen.

Het opschorten van de vervroegde verkiezingen tot na de vakantie komen Brinkman goed uit. Daardoor heeft hij nu tijd om een lijst samen te stellen. Brinkman maakte bekend dat hij met bijna alle 15 kandidaten gesprekken heeft gehad. Namen wil hij nog niet noemen. 

De naam van Brinkman’s partij leidde aan tafel bij P&W tot wat gegiechel. Cabaretier Owen Schumacher legde al snel de link met tamponmerk OB. “Uitlekken zal geen probleem zijn”, merkte hij op. Een grap waarom Brinkman ook wel kan lachen.

Schumacher’s opmerking blijkt de volgende dag echter al een feit. Zo lekt uit dat Brinkman heeft gezegd dat ‘er best af en toe een dode mag vallen door een politiekogel’. Zo meldt AT5. Die uitspraak doet hij in het boek De Laatste Schakel, denkers en doeners.

Koos Meijer en Herman Jansen schreven het boek over de complexiteit van toezicht en handhaving in de maatschappij. Daarin zegt Brinkman dat de handhaving door de politie ernstig tekort schiet. Hij ziet de politie graag harder optreden en dat het leger ook kan worden ingezet bij handhaving van de openbare orde. 

De naam van Brinkman’s partij blijkt echt ook al te bestaan. In Amersfoort bestaat al sinds 1998 een Burger partij. Fractievoorzitter Hans van Wegen van deze partij vindt dat de naam te veel op zijn partij lijkt. Brinkman zou volgens hem daarom een andere naam moeten kiezen. 

“Ik ga er desnoods mee naar de bestuursrechter, want wat de partij van Brinkman wil lijkt niet op de doelstellingen van de BPA. Daar willen wij niet mee verward worden”, aldus Van Wegen in De Stentor.

De Burger Partij Amersfoort is nog maar een kleine partij. Van Wegen is het enige Raadslid nadat de partij na een hoogtepunt van zeven raadszetels en een wethouder met ruzie uit elkaar ging. 

AD: Brinkman: ‘Er mag best af en toe een dode vallen door politiekogel’

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (47)