Laatste update 22 juli 2016, 12:26
49

Brinkman naar Amsterdamse recherche

Update Politiebonden: benoeming Brinkman 'discutabel' ... 'Korps, geef duidelijkheid over nieuwe functie Hero Brinkman' ... Ex-PVV-kopstuk is berucht om gewelddadigheid en discriminatie

Hero Brinkman (48) werkt weer bij de Amsterdamse politie, het korps waar hij in dienst was voordat hij Kamerlid werd voor de PVV. Brinkman, die de PVV inmiddels heeft verlaten, is daarnaast nog Statenlid voor zijn eigen partij OBP.


Update 13.30
Brinkman gaat bij de recherche werken zodra hij zijn ‘herintredingsprogramma’ bij de politie heeft voltooid. Dat meldt het Nederlands Dagblad dinsdag. Brinkman is maandag begonnen met dat herintredingsprogramma “om opgeleid en bijgeschoold te worden”, laat de Amsterdamse politie. “Na afronding hiervan wordt hij geplaatst binnen de recherche.”
Welke functie Brinkman binnen de recherche krijgt, blijft weer onduidelijk. Voor een deel van de functies is een zogeheten ‘verklaring van geen bezwaar’ noodzakelijk. Daartoe doet de AIVD een onderzoek naar Brinkman, aldus het ND.

Update dinsdag 09.45 
Politiebonden zetten vraagtekens bij de terugkeer van Hero Brinkman bij de Amsterdamse politie. Dat schrijft De Telegraaf. Vooral de weigering van het korps om te vertellen welke functie de oud-politicus krijgt strijkt de bonden tegen de haren in. “Wanneer je als politie zelf naar buiten brengt dat deze man weer in dienst is genomen, moet je duidelijkheid geven over wat hij gaat doen. Anders denkt het publiek dat er weer iets geritseld is”, vindt voorzitter Han Busker van de Nederlandse Politiebond.
Walther Welting van de Algemene Nederlandse Politie Vereniging vindt de benoeming discutabel:

Ik hoop niet dat er met twee maten gemeten wordt, want ik weet niet zo zeker of andere collega’s hetzelfde zouden hebben bereikt met zo’n verleden.”

Eerder
De Amsterdamse politie maakte de terugkeer van Brinkman in het korps bekend met een uiterst summiere mededeling:

Hero Brinkman werkt per 2 september weer bij de eenheid Amsterdam. Alle persverzoeken aangaande deze tewerkstelling worden niet gehonoreerd.

Brinkman heeft als ambtenaar recht op terugkeer in zijn oude baan volgens een regeling die momenteel in de Kamer onder vuur ligt. Hij was 14 jaar politieagent in Amsterdam, twee jaar buurtregisseur en daarna 5 jaar inspecteur. In 2006 belandde hij in de Tweede Kamer.

Brinkman heeft in het verleden discriminerende voorstellen gedaan zoals het ontnemen van het recht op openbaar vervoer aan moslima’s die een hoofddoek dragen. Die opvattingen zijn strijdig met de kernwaarde ‘verbindend’ die de politie uit wil dragen. Brinkman maakte er tijdens zijn politieke carrière ook geen geheim van dat hij ‘genoot’ van het gebruik van geweld. In 2010 verklaarde hij tegenover Volkskrant Magazine op de vraag of hij een hekel had aan zijn werk als ME-er:

Nee, natuurlijk niet. Er is niks leukers dan het tuig dat jou probeert te raken terwijl je in de linie staat, later tijdens een charge op te zoeken en zo’n gozer een grote lat in zijn nek te douwen. Als je hem dan voor je wapenstok hebt liggen, reken dan maar dat je hem graag die brandende vlek in zijn rug wil meppen. Er is niks leukers dan dat, kan ik je verzekeren. En dat is helemaal volgens de wet.

Als buurtregisseur had hij volgens NRC de bijnaam: ‘Rambo van de Bellamybuurt’. 

Door zijn wijze van optreden en zijn kritiek op de leiding was Brinkman bij de korpsleiding niet erg populair. Toonk: „Op zijn afscheid waren er opvallend weinig mensen. Van de leiding was er niemand. Terwijl hij als diender Kamerlid werd, toch geen alledaagse gebeurtenis.”

Ook als Kamerlid raakte hij in opspraak vanwege geweld. Over zijn band met de Amsterdamse politie en terugkeer verklaarde hij in 2010 tegen Vrij Nederland:

Ik vind het belangrijk om verbinding met het Amsterdamse korps te houden. Ik krijg nog steeds allerlei informatie, korpsberichten en zo. Sterker nog, ik heb inmiddels mijn vijfentwintigjarig ambtsjubileum gehad. Ik heb een medaille gekregen en een oorkonde. En stel dat ik eruit vlieg als Kamerlid van de PVV, dan kan ik de volgende dag tegen de politie zeggen: ik wil mijn oude baan terug. In principe heb ik dat niet nodig, er is een goed wachtgeldsysteem voor ex-Kamerleden. Maar wanneer ik als oud-PVV-Kamerlid nergens word aangenomen, ga ik niet maandenlang niets doen. Dan ga ik gewoon van mijn wachtgeld werken bij de politie. Kost ze niets. Zet dat maar in jullie stuk, kunnen ze zich er alvast op voorbereiden.

Volgens AT5 wil Brinkman niet zeggen wat hij nu gaat doen bij de politie.

Video: Brinkman bij P&W, februari 2011

Geef een reactie

Laatste reacties (49)