9

Brits raadslid wil misvormd voedsel in de schappen

In 2008 heeft de EU cosmetische regels opgesteld over de vorm en grootte van fruit en groenten. Probleem: Het houdt een onregelmatige productie in stand

Het Britse raadslid Laure Sandys wil een speciale voedselmarkt opzetten om ‘lelijk’ voedsel toch in de verkoop te doen. Een misvormde broccoli of een appel met te weinig gloss op de kanten mogen volgens EU-regels niet in de verkoop gebracht worden. Ze hoopt supermarkten toch zover te krijgen dat ze het misvormde voedsel gaan promoten.

In 2008 hebben bureaucraten in de Europese Unie regels opgesteld die de grootte en de vorm van groeten en fruit dicteert. Daardoor wordt een deel van het geoogste groente en fruit buiten de verkoop gehouden. Dat heeft ook tot gevolg dat de productie voor de verkoop onregelmatig is.

Sandys: “We hebben de afgelopen jaren erg goedkoop voedsel gehad in Groot-Brittannië. In sommige opzichten heeft dat ertoe geleid dat we ons voedsel minder zijn gaan waarderen. Het gekke is dat terwijl ons voedsel goedkoop is, het ons wel meer geld kost om het te produceren.

Het Britse raadslid uit Zuid-Thanet wil dat supermarketen het misvormde voedsel gaan aanbieden onder de naam ‘Lelijk’. Sandys ging de afgelopen tijd met boeren in gesprek over welk voedsel zij uit de verkoop houden. In sommige gevallen bleek het om kleine schoonheidsfoutjes te gaan zoals een appel die te weinig rode gloss op zijn groene kantjes had. Deze appels worden dan wel gebruikt om bijvoorbeeld appelsap van te maken, maar de boeren krijgen er minder voor betaald.

The Telegraph: MP to set up ‘ugly’ food firm

cc-foto: Miliquin
Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (9)