Laatste update 13:16
56

Britse Brexit-minister: we sturen nieuwe migranten uit de EU terug naar huis

De nieuwe Brexit-minister David Davis heeft in een interview met de Daily Mail gezegd dat migranten die van Europa nog snel naar Groot-Brittannië trachten te reizen naar huis gestuurd kunnen worden. Hij probeert hiermee een harde lijn te stellen voor de migrantenstroom die vanuit de EU richting het VK verwacht wordt.

De drie miljoen migranten – waaronder veel Polen en Roemenen – die momenteel in het VK wonen, kunnen blijven, ondanks wat er gespeculeerd wordt. Die krijgen ‘een genereuze schikking’, stelt Davis. Dat geldt niet voor nieuwkomers. Die kan hij geen verblijf of zelfs toegang garanderen.

We zouden kunnen beslissen dat de toelating om in het land te verblijven enkel geldig is als de aanvraag voor een bepaalde datum is gebeurd. Maar je moet dergelijke beslissingen baseren op de realiteit, niet op speculaties.

De Britse premier Theresa May voorspelde dat er steeds meer mensen vanuit EU zouden komen om de Brexit voor te zijn. In de video hierboven benadrukt ze dat ‘Brexit een Brexit betekent’.

Artikel 50, dat voor de uittreding van een land uit de EU zorgt, kan volgens de minister al vanaf 2017 ingezet worden. Dat zou betekenen dat het VK in 2019 al de Europese Unie kan verlaten.

In Brussel wordt er niet positief gereageerd op de ontwikkelingen. De Britten zouden zich moeten houden aan de vrije toegang in de EU zolang ze er nog onderdeel van zijn, is het argument.

Davis staat bekend om zijn sceptisch houding tegenover Europa. Hij was dan ook een felle voorstander van een uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de EU.

Geef een reactie

Laatste reacties (56)