Laatste update 20:49
27

Britse grappenmaker zet staf Trump tegen elkaar op met nepmails

Een Britse grappenmaker heeft e-mails naar verschillende stafleden in het Witte Huis gestuurd, zogenaamd uit naam van weer andere stafleden, en daarop ook antwoord gehad. Zo deed de man zich onder meer voor als Trumps schoonzoon Jared Kushner en voormalig stafchef Reince Priebus. Onder andere veiligheidsadviseur Tom Bossert en de nu alweer opgestapte chef communicatie Anthony Scaramucci trapten erin.

De Brit, die zijn ‘oogst’ op twitter deelde onder zijn accountnaam @SINON_REBORN, schreef bijvoorbeeld namens Priebus een aantal mails aan Scaramucci, van wie hij vermoedde dat de twee elkaar niet konden luchten. In de mails noemde hij Scaramucci ‘adembenemend hypocriet’:

Ik had mezelf beloofd dat ik mijn handen niet vuil zou maken maar door het lezen van je tweet vandaag, waarin je zei:’ We zullen snel zien wie in de media klasse heeft en wie niet’ doe ik dit nu toch. Die tweet was adembenemend hypocriet, zelfs voor jouw doen. Nog nooit heb jij ook je ook maar ergens op een manier gedragen die zelfs ook maar een beetje chique is, maar je gelooft dat het de standaard is waarnaar iedereen zich moet gedragen? Generaal Kelly zal het prima doen. Ik geef zelfs toe dat hij het beter zal doen dan ik. Maar de manier waarop die overgang heeft plaatsgevonden is dodelijk. Verwacht geen antwoord meer van mij.

Prompt kwam daarop een mail terug, van de echte Scaramucci:

Je weet wat je hebt gedaan. Dat weten we allemaal. Tot op de dag van vandaag. Maar wees gerust, we waren erop voorbereid. Een Man zou zijn excuses aanbieden.

Daarop ging de Brit verder, en schreef:

Ik kan niet geloven dat je mijn ethiek in twijfel trekt! De zogenaamde ‘Mooch’, die niet eens zijn eerste week in het Witte Huis door kan komen zonder overal ophef te veroorzaken. Ik heb niets om mijn excuses voor aan te bieden.

Waarna Scaramucci opnieuw antwoordde, dit keer met:

Lees Shakespeare. Vooral Othello. Daar bevind jij je. Met mijn gezin is trouwens alles in orde en zal succesvol zijn. Ik weet wat je hebt gedaan. Geen antwoorden meer van mij.

Het Witte Huis heeft inmiddels laten weten dat de zaak te onderzoeken. ‘We nemen alle cyber-gerelateerde zaken serieus,’ liet perschef Sarah Huckabee Sanders aan CNN weten, dat in bezit is van alle mails. De man achter de e-mails heeft ook gereageerd tegenover CNN. Hij zegt vooral grappen uit te willen halen en geen slechte bedoelingen te hebben. ‘Het is niet alsof ik de sleutels van de kluis probeer te stelen of zo.’

Het is niet de eerste keer dat de Brit de mensen rond Donald Trump voor de gek weet te houden. Hij maakte – opnieuw – Scaramucci al eens wijs dat hij beoogd ambassadeur in Rusland Jon Huntsman. Toen stelde hij de vraag over Priebus en Steve Bannon: ‘Wiens kop moet als eerste rollen? Misschien kan ik een handje helpen.’ ‘Allebei’, was het antwoord van Scaramucci. Diezelfde Jon Huntsman geloofde op zijn beurt weer dat de Brit Eric Trump was en nam een uitnodiging voor een etentje aan. Eric Trump kreeg mails namens zogenaamd broer Donald junior, ook hij trapte er in eerste instantie in. Later volgde een mail van Donald jr. waarin hij schreef de autoriteiten te hebben ingelicht.

‘Dit laat zien hoe makkelijk overheidsfunctionarissen in het zogenaamde phishing trappen,’ zegt Adam Malone, een voormalig cyberspecialist en FBI-agent. “Phishing is de meest voorkomende techniek die door hackers gebruikt wordt om toegang te krijgen tot hun slachtoffers. Deze mails laten zien hoe makkelijk mensen berichten vertrouwen van personen wiens identiteit niet geverifieerd is.’

cc-foto: Gage Skidmore

Geef een reactie

Laatste reacties (27)