Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Britse imams brengen fatwa uit die steun aan IS verbiedt

  •  
31-08-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
moslims_300_01.jpg
Unieke actie vooraanstaande schriftgeleerden ... IS-strijders tot 'ketters' verklaard
In een poging jongeren ervan te weerhouden zich bij de extremistische strijdgroep IS te voegen die een terreurbewind uitoefent in delen van Syrië en Irak hebben zes vooraanstaande Britse imams een fatwa uitgevaardigd die de extremisten tot ‘ketters’ verklaart.
De fatwa werd zondag gepubliceerd door de Londense Sunday Times. Een fatwa is een decreet voor gelovigen dat wordt uitgevaardigd door een schriftgeleerde. De fatwa betekent dat het Britse moslims verboden wordt zich bij de ‘onderdrukkende en tirannieke’ Islamitische Staat (IS) te voegen. De imams dragen ook alle moslims op zich te keren tegen de ‘giftige ideologie’ van IS, zeker als die in het Verenigd Koninkrijk verkondigd wordt. Omdat zes vooraanstaande imams de fatwa ondersteunen wordt die door deskundigen ‘zwaarwegend’ en ‘belangrijk’ genoemd. Onder hen de secretaris van de sharia-raad, tevens hoofdimam van de centrale moskee in Leicester; de secretaris-generaal van de World Islamic Mission, tevens hoofdimam van de centrale moskee in Manchester; evenals de oprichter van de Islamitische Raad VK.
De fatwa stelt dat moslims de ‘morele plicht’ hebben de Syrische en Irakese bevolking te helpen maar dat vechten aan de zijde van enige partij ‘haram’ is en dat hulp bieden alleen is toegestaan zonder de eigen samenleving ‘te verraden’.
cc-foto: Alex Hannam
RTEmagicC_789.jpg

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.