6

Britse kinderen de dupe van pedo-paranoia

'Kinderen in het Verenigd Koninkrijk lopen meer gevaar doordat ouderen bang zijn te helpen als ze vermoeden dat er iets vreemds aan de hand is'

Onderzoekers van de libertaire denktank Manifesto Club in het Verenigd Koninkrijk constateren dat kinderen een groter gevaar zijn gaan lopen doordat volwassenen – en dan met name mannen – bang zijn in te grijpen wanneer zij vermoeden dat er iets vreemds aan de hand is. De mannen zijn bang aangezien te worden voor pedofiel of kinderlokker.

Vanwege een reeks ernstige delicten in het Verenigd Koninkrijk staan alle ouderen op scherp. In 2000 werd een 8-jarig meisje seksueel misbruikt en vermoord. Twee jaar later werden twee tien jaar oude meisjes vermoord door hun schoolconciërge. Na deze geruchtmakende zaken moet elke volwassene die met minderjarigen werkt aantonen geen strafblad te hebben. Volgens de Manifesto Club is het afgelopen decennium maar liefst 32 miljoen keer inzage gedaan bij het Criminal Records Bureau, het justitieel documentatiesysteem. Dat houdt in dat één op de vier Britten zo’n controle heeft ondergaan.

De Volkskrant somt een aantal voorbeelden op. Zo zag stratenmaker Clive Peachey eind 2002 in het Engelse dorpje Lower Brails een peuter wandelen. Hij wilde haar vragen waar haar ouders waren, maar was bang voor kinderlokker aangezien te worden. En dus liet hij haar lopen. Abigael Rae lag even laten dood in de dorpsvijver. De andere kant van het verhaal: Invaldocent Martin Davis uit Newcastle gaf een 17-jarige leerling die zijn buspas was vergeten een lift naar huis. Davis werd ontslagen wegens ‘ernstig wangedrag’. Hoewel de rechter de school ongelijk gaf, kan hij moeilijk werk vinden.

De Manifesto Club maakt zich zorgen dat de persoonscontroles bijdragen aan een klimaat vol wantrouwen. Iedere volwassene is verdacht, tot zijn onschuld bewezen is. Josie Appleton van de denktank stelt: “Er komen geregeld gevallen voor waarin volwassenen aan gewonde kinderen voorbijgaan uit angst dat hun hulp verkeerd zou worden uitgelegd.”

cc-foto: Carola

Geef een reactie

Laatste reacties (6)