Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Britse luchtmacht worstelt met vinden van IS-doelen

  •  
29-09-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
uk300.jpg
Zijn nog niet tot luchtaanvallen overgegaan ... Zondag stegen de gevechtsvliegtuigen voor het eerst op ... Nederland leert van 'testcase' Verenigd Koninkrijk
Een ongelooflijk belangrijke missie, met een voortdurende inzet om aanvallen met precisie uit te voeren. Belangrijk is dat burgers zoveel mogelijk worden ontzien. Dat zou de officiële inzet zijn van de westerse militairen bij hun aanvallen op de terroristische strijders van IS. Pijnlijke constatering voor de Britten is dat ze het afgelopen weekend zoveel moeite hadden om doelen van IS te vinden in Irak, dat ze nog niet tot aanvallen zijn overgegaan. Met alle bommen nog aan boord keerden de Britse gevechtsvliegtuigen onverrichter zake terug naar hun basis op Cyprus.
Afgelopen vrijdag ging het Britse parlement nog akkoord met een militaire bijdrage aan de gewapende missie tegen Islamitische Staat. Er zijn inmiddels vier missies gevlogen, maar er mag alleen bestookt worden als doelen helder zijn en dat is tot nu toe nog niet het geval geweest.
De bewoners in het gebied zijn in een beknelde positie gemanoeuvreerd. Ze leven onder het juk van IS en de mogelijke dood door de westerse bombardementen. Tevens zijn in het ongewisse over wanneer ze alsnog Britse luchtaanvallen kunnen verwachten. De piloten van de Britse luchtmacht hebben te maken met een groot tekort aan informatie over de exacte posities van IS, en de zoekocht naar flexibele doelen (zoals een colonne voertuigen), vergt veel tijd.
Nederland kan lering trekken uit de Britse ervaringen want ook de die luchtmacht zal te maken krijgen met dezelfde regels als de Britten: alleen aanvallen wanneer er geen kans is op burgerslachtoffers, het doel moet helder in beeld zijn, en gebaseerd op concrete informatie dat het hier om een IS-doel gaat.
Van Nederland is al bekend dat er in totaal acht F-16’s vertrekken om te proberen IS uit te schakelen. Overigens worden twee van de acht toestellen gereserveerd als reserve. De coalitie tegen IS als geheel is zondagnacht wel tot het bombarderen overgegaan. Zo werden volgens Syrische bronnen een graansilo en de grootste gasfabriek van het land bestookt.
Het conflict is geen ver-van-ons-bed-show. Behalve de inzet van luchtaanvallen op Syrië en Irak, speelt het conflict namelijk ook in onze achtertuin. NAVO-lid Turkije ziet de aanvallen tot op achthonderd meter van haar grens naderen, en steeds meer Koerdische Turken proberen de Turkse grenswachten te omzeilen om andere Koerden in het buurland te helpen in hun strijd tegen IS. Turkije vreest dat het een probleem daarmee importeert. En dat zou extra consequenties voor ook Nederland kunnen hebben. Volgens de NAVO-regels wordt een aanval op één NAVO-lid beschouwd als een aanval op alle NAVO-lidstaten.  

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.