Laatste update 10:06
17

Britse ministers willen dat premier May aftreedt

De Britse premier Theresa May moet per direct aftreden, zeggen elf ministers uit haar kabinet. Dit meldt The Sunday Times op basis van gesprekken met de rebellen. De confrontatie tussen ministers en de geplaagde premier zou morgen plaats moeten vinden. Als May weigert op te stappen, doen zij het, zegt een van de ministers. “Het einde is nabij, ze is binnen tien dagen vertrokken,” zou een van hen hebben gezegd.

Op de plek van May zouden de elf een interim-premier willen. Hiervoor zouden milieuminister David Lidington en minister van Buitenlandse Zaken Michael Gove in aanmerking komen. Volgens The Guardian probeert een klein groepje getrouwen met alle macht May in het zadel te houden. Nieuwe verkiezingen zouden voor alleen nog maar meer verdeeldheid zorgen binnen de Conservatieve Partij, denken zij. May beraadt zich in haar buitenverblijf.

Vanaf haar aantreden, in 2016, heeft May eigenlijk alleen maar zwaar weer gekend hebben. Na een jaar in functie te zijn schreef ze vervroegde verkiezingen uit, met een teleurstellend resultaat als gevolg. De Conservatieve Partij verloor bij die gelegenheid haar parlementaire meerderheid. Vorig jaar sloot May met de Europese Unie, die ze vervolgens niet door het Britse Lagerhuis wist te krijgen.

Geef een reactie

Laatste reacties (17)