14

Britse moslims redden synagoge

Secretaris van buurtmoskee organiseerde benefietactie en haalde 103.000 pond op voor Joodse buren

Toen Rudi Leavor vorig jaar ontdekte dat lekkages in het dak van zijn 132 jaar oude synagoge de oude Thorarollen bedreigden, stond hij voor een moeilijke beslissing. Als hij het prachtige oude gebouw zou verkopen, zou zijn gemeenschap voortaan 10 mijl moeten reizen, maar met een geloofsgemeenschap van slechts 45 leden konden de kosten voor de reparatie onmogelijk worden opgebracht. Gelukkig hoefde het zo ver niet te komen, want de lokale moslimgemeenschap schoot hem te hulp.

Zulfi Karim, secretaris van de naburige moskee in Bradford, organiseerde een benefietactie, samen met de eigenaar van een populair curryrestaurant en een textielmagnaat uit de buurt. Samen haalden ze meer dan 103.000 pond op en wisten ze het voortbestaan van de synagoge te garanderen.

Zulfi Karim zegt te hopen dat het verhaal van samenwerking – te midden van wereldwijde spanningen tussen moslims en joden – kan inspireren:

Veel mensen lijken enorm verbaasd te zijn dat de Joodse gemeenschap en de moslimgemeenschap hand in hand samenwerken, terwijl je zo veel nare dingen hoort over Bradford. Wij willen ervoor zorgen dat deze synagoge langdurig is beschermd, als erfgoed van de hele gemeenschap.” 

cc-foto: Bradford Reform Synagogue

Geef een reactie

Laatste reacties (14)