46

Britse premier dreigt met censuur als NSA-onthullingen doorgaan

Update: Cameron waarschuwt pers 'verantwoordelijkheid' te nemen ... Uit documenten Snowden blijkt dat Britse geheime dienst bang is voor nieuwe leaks

Het schandaal rond de afluisterpraktijken van de Verenigde Staten is voorlopig nog niet voorbij. Maandag eist Spanje opheldering naar aanleiding van het bericht dat Amerika in een maand tijd 60 miljoen telefoongesprekken zou hebben afgeluisterd. En eerder meldde de Franse krant Le Monde dat er in Frankrijk in een maand 70 miljoen telefoongesprekken zijn afgeluisterd.

Updates onderaan

De golf aan onthullingen volgt op het nieuws dat de mobiele telefoon van Bondskanselier Angela Merkel lange tijd door de Verenigde Staten is afgeluisterd. Dit schandaal wordt in Duitsland al ‘handygate‘ genoemd.
Nu vreest ook de Britste geheime dienst GCHQ problemen. Dat blijkt uit interne documenten die klokkenluider Edward Snowden openbaar heeft gemaakt en die de Britse krant de Guardian afgelopen weekeinde heeft gepubliceerd. De GCHQ is bang voor rechtszaken als bekend wordt op welke schaal er werkelijk wordt afgeluisterd.

Mensenrechten
In de documenten spreekt de dienst meerdere keren de zorg uit dat er aanklachten en openbare debatten zullen komen wegens het schenden van het internationale mensenrechtenverdrag. Ook blijkt uit de documenten dat de Britse geheime dienst constant probeert de afluisterpraktijken als bewijs uit een rechtszaal te houden.
Ook zouden Britse telecombedrijven veel meer informatie hebben vrijgegeven dan wettelijk verplicht was. Verder zou uit de documenten blijken dat de geheime dienst het ministerie van Binnenlandse Zaken zou hebben geholpen bij het verzamelen van mensen die achter de spionagepraktijken stonden zodat ze de pers te woorden zouden kunnen staan. Een van die mensen is bijvoorbeeld Lord Carlile van de Liberal Democrats. Hij uitte vorige week kritiek op de berichtgeving van The Guardian omdat die de nationale veiligheid in gevaar zou brengen.
Volgens premier Cameron bemoeilijkte huidige berichtgeving het beschermen tegen terroristische aanslagen.

Update 19.00 uur:
De Britse regering zal moeten ingrijpen als kranten als The Guardian onthullingen blijven doen over de spionagepraktijken door de Amerikaanse en Britse geheime diensten, dat heeft premier David Cameron gezegd tegen het parlement.

“Als ze geen maatschappelijke verantwoordelijkheid tonen, dan zal het voor de regering erg moeilijk zijn om niet te handelen

Volgens Cameron heeft The Guardian ‘schadelijke’ gegevens over spionage door de Amerikaanse geheime dienst NSA en de Britse dienst GCHQ gepubliceerd, ondanks beloftes om te stoppen. De krant werd eerder al gedwongen om harde schijven met informatie die afkomstig was van Edward Snowden te vernietigen.

Geef een reactie

Laatste reacties (46)