14

Britten verbolgen over ‘had ik maar borstkanker’-campagne

Pijnlijk: bewustwordingscampagne voor alvleesklierkanker slaat de plank mis

In Groot-Brittannië heeft een bewustwordingscampagne voor alvleesklierkanker tot grote verontwaardiging geleid. Mensen die aan de ziekte lijden vertellen op foto’s en in video’s dat ze liever borstkanker hadden gehad, of teelbalkanker. Hiermee wil de organisatie Pancreatic Cancer Action benadrukken dat alvleesklierkanker vele malen dodelijker is dan de andere vormen. Critici noemen de campagne ‘ongepast en kwetsend voor andere kankerpatiënten en hun families’.

De overlevingskansen bij alvleesklierkanker zijn zeer klein. Na vijf jaar is amper 3 procent van de patiënten nog in leven, terwijl het bij borstkanker en teelbalkanker anders is: 85 procent en 97 procent.

Ali Stunt is de initiatiefnemer en heeft alvleesklierkanker overleefd. Zij blijft ondanks de felle kritieken achter de stunt staan. Via Twitter laat ze weten:

Ik begrijp dat elke vorm van kanker vreselijk is, maar er zijn zeker patiënten die zo zouden tekenen voor een lichtere vorm van kanker.”

En:

Ondanks dat alvleesklierkanker in het Verenigd Koninkrijk op de vijfde plaats van meest dodelijke kanker staat, kent amper iemand de ziekte. Met deze campagne willen we de ziekte bekendmaken, zodat er sneller een diagnose kan worden gesteld.

Geef een reactie

Laatste reacties (14)