Laatste update 08:05
69

‘Britten worden misleid over mogelijkheden Brexit’

Jeroen Dijsselbloem, minister van Financiën en voorzitter van de Eurogroep, heeft tegenover de BBC verklaard dat de Britten misleid worden over de Brexit. De Britse minister van Buitenlandse Zaken en aanvoerder van de Brexit-campagne Boris Johnson beweert dat zijn land ook na een Brexit deel uit kan blijven maken van de interne markt. Het land zou dan alleen wel de eigen grenzen sluiten voor het vrije verkeer van goederen en geen deel meer uitmaken van de zogeheten douane-unie. Dijsselbloem wijst er op dat die optie niet bestaat. Met zichtbare verbazing legt hij uit dat het ‘intellectueel onmogelijk’ is om met dichte grenzen deel uit te maken van de interne markt. Ter verduidelijking wijst hij er op dat het tegenovergestelde wel mogelijk is. Een land als Turkije maakt deel uit van een douane-unie met de Europese Unie maar niet van de interne markt.

Dijsselbloem reageert op recente opmerkingen van Johnson. De voormalig presentator van de Britse versie van ‘Dit Was Het Nieuws’ beweerde dat het verlaten van de douane-unie waarschijnlijk wel nodig zou zijn maar dat daar nog over gesproken zou moeten worden. Die opmerkingen werden al snel faliekant tegengesproken door Downing Street. Volgens premier Theresa May is er nog geen enkele beslissing genomen over hoe de Brexit vorm gaat krijgen. May zou als de dood zijn dat Johnson de onderhandelingen met de Unie verprutst.

In een maandag gelekt rapport van accountantsbureau Deloitte wordt gesteld dat de Britse regering nog geen strategie heeft over hoe de Brexit aangepakt moet worden.

Geef een reactie

Laatste reacties (69)