34

Brood op de plank krijgen moeilijker in VS dan in China

Twintig procent van alle Amerikanen heeft het afgelopen jaar moeite gehad eigen gezin van voedsel te voorzien

Uit een onderzoek van de Gallop Organization, een Amerikaans bedrijf dat onder meer opiniepeilingen houdt, blijkt dat Amerikanen het moeilijker hebben brood op de plank te krijgen dan Chinezen. Het langzame economische herstel eist haar tol in de Verenigde Staten, terwijl in China men er steeds beter voor komt te staan: steeds minder mensen hebben moeite hun familie van voedsel te voorzien. Dat meldt de Huffington Post.

In 2008 verdiende acht procent van de Amerikanen niet voldoende geld om eten op tafel te hebben. De afgelopen jaar is dat percentage gestegen naar 20 procent. In China heeft een daling plaatsgevonden: Had in 2008 nog 16 procent moeite voldoende inkomen te genereren, momenteel is dat zes procent.

De Amerikaanse economie zou technisch aan de beterende hand zijn, maar het inkomen van de bevolking heeft sinds de start van de recessie niet zo’n harde klap gehad. Hoop op een betere (nabije) toekomst lijken de meeste Amerikanen niet te hebben: negen van de tien verklaren geen loonsverhoging te verwachten, waarmee de stijgende olie- en voedselprijs gecompenseerd zou kunnen worden.

In China daarentegen groeit de middenklasse al sinds 1990. Diverse overheidsmaatregelen hebben de groei mogelijk gemaakt, schrijft de Huffington Post. De Amerikanen zijn vergeleken met de Chinezen echter niet hopeloos verloren: de huizenmarkt doet het nog steeds beter. Elf procent van de Amerikanen zegt moeite te hebben met het betalen van de woning, vergeleken met zestien procent van de Chinezen. Het aantal Amerikanen dat de hypotheek niet meer kan betalen groeit echter nog steeds.

Lees meer bij de Huffington Post: More Americans Than Chinese Struggling To Put Food On The Table: Gallup Poll

cc-foto: Eneas de Troya

Geef een reactie

Laatste reacties (34)