16

‘Broodje Gezond’ bijna nooit gezond

Consumentenbond kraakt samenstelling 'health-snack'

Ze heten broodje Gezond en je zou als argeloze consument dan ook denken dat ze gezonde voeding bevatten. Helaas. De Consumentenbond bestelde bij 40 zaken Broodjes Gezond en constateert na onderzoek: ‘vaak alles behalve een gezonde keuze’.

De Consumentenbond schrijft:

Sommige broodjes bevatten evenveel brood als 3 tot 4 boterhammen, zijn dik belegd en bevatten maar liefst 5 gram zout, omdat zowel brood, kaas en ham relatief rijk aan zout zijn. Daarmee zijn het regelrechte zoutbommen, die het advies om per dag niet meer dan 6 gram zout te eten, vrijwel onhaalbaar maken.
Ook bieden veel verkopers geen keuze tussen wit of bruin brood. Door een bruin broodje te nemen en dat te laten beleggen met veel groente en niet te veel ham en kaas kunnen consumenten hun broodje gezond een stuk gezonder maken.

Broodje gezondHet beste broodje gezond troffen de onderzoekers aan in Haarlem bij lunchroom Formidabel. “Het forse broodje is rijkelijk belegd met kaas, ham en ei, met daarop 150 gram rauwkost met dressing.” Het belabberdst was een broodje van Bakker Boonzaaijer uit Nieuwegein met slechts 16 gram groente.

cc-foto: Michiel Sikkes

Geef een reactie

Laatste reacties (16)