7

Bruggen en viaducten staan op instorten

Gemeenten laks in controle ... Sommigen bruggen zijn nooit geïnspecteerd

Een groot aantal bruggen en viaducten in Nederland staat op instorten. Uit een steekproef controle onder 80 gemeenten scoorden 65 een onvoldoende. Gemeenten lappen de controles aan hun laars. Ze hebben de illusie dat hun bruggen onverwoestbare jongens van staal zijn. Eén brug was zo verrot dat die per direct gesloten moest worden, drie anderen bleken onvoldoende veilig voor vrachtverkeer. De vijf onderzoeksrapporten die in opdracht van de VROM-inspectie zijn gemaakt berichten alarmerend over de situatie.

De Pers wist de hand te leggen op de rapporten. Aan de lijst van tekortkomingen lijkt geen eind te komen. Scheurvorming bij steunpilaren, verroeste wapening, houtrot in palen en loszittend beton zijn maar een greep van de opmerkingen van de rapporteurs. Gemeenten blijken bovendien vaak geen idee te hebben van hoelang een brug mee kan omdat constructieberekeningen zoek zijn.

Karel Bosman voerde namens het onafhankelijk ingenieurs- en adviesbureau Nebest het onderzoek voor de VROM-inspectie uit en stond versteld.

Op een gegeven moment zegt zo’n brug bij een volgende heel zware vrachtwagen: ik breng jou niet meer naar de overkant.” De laatste jaren zijn er volgens hem steeds vaker bruggen die bezwijken door zwaar beladen vrachtverkeer. “De kans dat er wat gebeurt met een lading is niet eens zo groot, maar wat denk je van de maatschappelijke schade als zo’n brug een paar maanden buiten gebruik is?

Volgens Bosman zijn vooral kleine stalen bruggen in gemeenten risicogevallen. Aan gemeenten heeft hij één belangrijke boodschap. “Ga niet inspecteren om te zien of je de leuningen moet schilderen in 2012 of 2013, maar ga kijken of je iets geks ziet wat lijkt op overbelasting.”

Dat ‘sporadisch’ controleren wordt erkend door Marius Tigchelaar, coördinator van het ingenieursbureau van de gemeente Gilze Rijen. “We hebben zo weinig bruggen, dan schiet dat erbij in, hè”, is zijn reactie.

Zo vertelt hij verder aan De Pers:

“Wanneer die brug voor het laatst is geïnspecteerd? Volgens mij is die nog nooit geïnspecteerd.” Hoe oud die brug is? “Pak ‘m beet twintig jaar”, schat de gemeenteambtenaar. En is er nooit naar gekeken? “Daar komt het eigenlijk wel op neer, ja. Er is in elk geval nooit een officieel rapport van gemaakt.” Wat op papier de levensduur is van die fietsbrug? “Poeh, het is in ieder geval aan standaardbruggetje van – ik denk Haasnoot – maar welk type en zo dat weet ik niet meer, hoor.In Leeuwarden kwam in mei over vijf woonlagen een galerijflat naar beneden. Door dat voorval hadden de alarmbellen moeten gaan rinkelen bij de lokale overheden, volgens Bosman, maar actie voor controles bleven uit. In 2009 bleek al dat in zes van de tachtig gemeenten niet wordt geïnspecteerd op de veiligheid van bruggen. Negentien gemeenten doen dat alleen eens in de vijf jaar. En wanneer gemeenten inspecteren, gebeurt dat alleen visueel terwijl veel gebreken niet te zien zijn met het blote oog.

De Pers: Bruggen en viaducten in Nederland op instorten

cc-foto: Mooste

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (7)