406

Brussel maant Moskou opnieuw

Europese Commissie wil zware sancties als interventie niet snel afneemt ... Litouwse president: "Rusland voert oorlog tegen Europa" ... Slowaakse premier ziet niets in sancties

De Europese Unie gaat Rusland zware economische sancties opleggen als Poetin de inmenging in Oekraïne niet vermindert. EU-president Van Rompuy heeft dat bekend gemaakt: “Iedereen is zich ervan bewust dat we snel moeten handelen.”

NRC Handelsblad schrijft:

Het zou gaan om zwaardere economische sancties tegen oligarchen en tegen de Russische financiële sector. Tot nu toe gelden beperkte economische sancties tegen enkele banken, een exportverbod van militaire technologie en maatregelen tegen individuele Russische regeringsfunctionarissen. De Europese Unie beraadt zich op nieuwe sancties tegen Rusland nu de bewijzen toenemen dat Moskou separatistische opstandelingen in Oost-Oekraïne actief steunt. Zowel Duitsland als Frankrijk sprak vrijdag voor het eerst van een Russische “interventie” in het gebied.

Final press conferencePremie Rutte noemt de Russische operaties ‘zeer zorgwekkend’. Volgens Oekraïense militairen hebben Russische tanks ieder huis in het circa 3500 zielende tellende grensplaatsje Novosvitlivka met de grond gelijk gemaakt. De Litouwse president Dalia Grybauskaitė zegt dat er praktisch sprake is van een oorlog van Rusland tegen Europa. Ze pleit voor wapenleveranties aan Oekraïne, dat volgens haar nu de oorlog “namens heel Europa uitvecht”.

De Verenigde Staten steunen het voornemen van de Europese Commissie maar bijvoorbeeld de veelal uitgesproken linkse premier Robert Fico van Slowakije ziet niets in sancties, meldt RTL:

Ze zouden averechts werken. Hij vindt nieuwe sancties ‘betekenisloos’ en wil eerst afwachten of de bestaande sancties effect hebben. Fico dreigt dan ook een veto uit te spreken tegen nieuwe acties die de Slowaakse economie treffen. Slowakije is voor zijn gasproductie grotendeels afhankelijk van Rusland.

In een opiniestuk op de site van Time, spreekt schaker Garri Kasparov zich uit voor zwaardere sancties. In het artikel schrijft de prominente opponent van Poetin dat er sprake is van een oorlog. Rusland zal volgens hem alleen de koers wijzigen als de gevolgen van de sancties ook echt de samenleving treffen. “Zoals altijd bij het stoppen van dictators leidt iedere vertraging tot een hoge prijs die uiteindelijk betaald moet worden.”

Deze week komen regeringsleiders van de NAVO-landen bijeen in Wales om het escalerende conflict te bespreken. 

cc-foto: European Council

Geef een reactie

Laatste reacties (406)