14

Brussel: Nederland haalt drieprocentsnorm nipt

Europese Commissie voorspelt voor 2014 tekort van 2,8 procent

Ook dit jaar zal Nederland voldoen aan de Europese norm van maximaal drie procent begrotingstekort. Dat schrijft de Europese Commissie in de voorjaarsraming. In 2014 komt het tekort op 2,8 procent uit, voor volgend jaar wordt een forse verdere verbetering van 1,8 procent voorzien. Eurocommissaris Olli Rehn voorspelde eerder dit jaar nog dat Nederland met een tekort van 3,2 procent juist nipt boven de norm uit zou komen. Brussel is over 2015 overigens een stuk positiever dan het CPB. Dat ging in maart nog uit van een tekort van 2,1 procent.

Dankzij een eenmalige meevaller uit de 4G-frequentieveiling kwam in 2013 het tekort nog uit op 2,5 procent. Dit jaar wordt niet gerekend op eenmalige meevallers, waardoor de Europese Commissie, ondanks de lichte stijging naar 2,8 procent, positief gestemd is over het Nederlandse huishoudboekje.

In de berekeningen wordt de forse daling naar 1,8 procent voor volgend jaar, overigens alleen gehaald als het de Nederlandse regering lukt om te besparen op de sociale uitgaven en langdurige zorg, door deze te decentraliseren naar gemeenten.  De ingeboekte besparing vanwege het einde van het gunstige fiscale regime voor stamrecht-bv’s, waar ontslagvergoedingen in werden ondergebracht, is volgens de commissie wel een risico.

NRC: Nederland voldoet aan de drieprocentsnorm, zegt Brussel

cc-foto: EU Council Eurozone

Geef een reactie

Laatste reacties (14)