172

‘Brutale schending van Minsk-II door Rusland’

Rebellen hijsen vlag boven Oekraïense stad Debaltsevo ondanks vredesakkoord … Porosjenko eist 'stevig antwoord' van wereldleiders

Op woensdag hebben honderen Oekraïense militairen de belegerde stad Debaltsevo verlaten. De pro-Russische rebellen zeggen de stad omsingeld te hebben en soldaten gevangen genomen te hebben. Porosjenko bevestigt dat laatste, maar volgens hem hebben zijn soldaten de stad op een “geordende en geplande manier” verlaten.


Hoewel er geen afspraken werden gemaakt over de strategische belangrijke plaats Debaltsevo tijdens de onderhandelingen over het Minsk-akkoord, is het in strijd met de wapenstilstand die presidenten Poetin, Porosjenko, Hollande en bondskanselier Merkel vorige week hebben afgesproken.

De Franse regering laat weten dat de leiders woensdagavond telefonisch contact zullen hebben.

EU-buitenlandcoördinator Federica Mogherini zegt dat de EU bereid is om “gepaste maatregelen” te nemen. Dat betekent dat beide partijen alle militaire activiteiten moeten staken en zware wapens moeten terugtrekken van het front, anders zijn nieuwe sancties tegen de rebellen en Rusland mogelijk.

De Russische minister Lavrov zegt dat het staakt-het-vuren in Oost-Oekraïne overal wordt nageleefd, behalve bij Debaltsevo.

Zware verliezen
Volgens de vertrekkende militairen leed het Oekraïense leger zware verliezen. Ze zouden de afgelopen dagen honger hebben moeten lijden:

We zijn erg blij om hier te zijn. We waren de hele tijd aan het bidden en hebben al honderd keer afscheid genomen van ons leven.

Het is nog onduidelijk wat de gevolgen zijn voor het vredesakkoord nu Debaltsevo in handen van de rebellen is. Mogelijk zullen de gevechten ook op andere plaatsen weer oplaaien, schrijft de Volkskrant. Maar het kan ook zijn dat de Oekraïense soldaten zich erbij neerleggen uit angst nog meer terrein te verliezen.

Het is lastig de beweringen van de strijdende partijen te verifiëren. Waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) worden uit de stad geweerd en ook journalisten worden op afstand gehouden.

Strategische plek
De stad Debaltsevo ligt ligt bij een belangrijk spoorknooppunt tussen de steden Donetsk en Loehansk, beide in handen van de separatisten. Gevechten zijn na het ingaan van de wapenstilstand van zaterdag opzondagnacht gewoon doorgegaan.

Geef een reactie

Laatste reacties (172)