23

Buitenlandministers: Meer Europa en een nieuw verdrag nodig

Ook meer militaire samenwerking bepleit

Elf ministers van Buitenlandse Zaken, onder wie de Nederlandse minister Uri Rosenthal, willen een federaler Europa, met onder andere een robuustere eurozone, meer militaire samenwerking en meer macht voor het Europees parlement.

Dat meldt het Belgische weekblad Knack. De elf kwamen tot hun conclusies in Warschau, waar maandagavond de laatste vergadering heeft plaatsgevonden van de Westerwelle-groep, de informele club van elf Europese buitenlandministers die zich over de toekomst van de Europese Unie bogen. De groep is vernoemd naar de initiatiefnemer, de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle. Knack schrijft:

De Westerwelle-groep wil op lange termijn een diepe integratie van de EU en hanteert een uitgesproken federale logica. Een concreet voorstel is meer samenwerking tussen de nationale legers. Sommige ministers bepleiten zelfs een heus Europees leger. Er werd ook nagedacht over het herstellen van het democratisch deficit van de Unie en een grotere rol voor haar Parlement.

De ministers willen in november een “zo breed mogelijke conferentie” beleggen met het Europees Parlement en leden van de nationale parlementen om over hun rapport van gedachten te wisselen.

De Westerwelle-groep bestaat uit de ministers van Buitenlandse Zaken van Duitsland, België, Nederland, Luxemburg, Frankrijk, Italië, Portugal, Spanje, Polen, Oostenrijk en Denemarken. Waarom Uri Rosenthal niet op de foto staat is onbekend.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (23)