Laatste update 09:09
185

Buma: Sleepwet komt er hoe dan ook, ongeacht uitkomst referendum

De nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten – ook wel bekend als de Sleepwet – dreigt er ondanks massale kritieken vanuit de bevolking toch te komen. De wet is reeds aangenomen, maar na onder meer een uitzending van Zondag met Lubach zijn duizenden handtekeningen verzameld om een referendum over de wet te houden. Ook wanneer Nederland in dat referendum tegen de Sleepwet komt, zal hij er toch komen. Dat heeft CDA-leider Sybrand Buma aangekondigd. Het nieuwe kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zal zo’n eventueel ‘nee’ negeren.

Buma doet zijn uitspraak in een interview met de Volkskrant. Buma:

We hebben afgesproken dat we het referendum gaan afschaffen. Het is een rest uit het verleden. En ik wil dat die sleepwet doorgaat. Hier ga ik de keuze maken dat we dit referendum niet beschouwen als een echt referendum.

Ook de VVD zegt in een reactie dat de Sleepwet er hoe dan ook komt. Ook de ChristenUnie zegt achter de Sleepwet te blijven staan. Alleen D66 wil nog niet reageren op de uitspraak van Buma.

Het referendum over de Sleepwet is op initiatief van vier studenten van de Universiteit van Amsterdam ontstaan. Zodra aan alle vereisten voor het referendum voldaan is, is de verwachting dat het referendum op 21 maart 2018 – op de dag van de gemeenteraadsverkiezingen – zal worden gehouden.

Met de Sleepwet krijgen inlichtingendienst AIVD en MIVD de ruimte om ‘ongericht’ kabelgeboden communicatie af te tappen.

Geef een reactie

Laatste reacties (185)