31

Buma over vrijheid van meningsuiting: bescherm minderheden tegen haat

De partij VNL heeft als wetsvoorstel het verbreden van de vrijheid van meningsuiting zodat mensen beledigd en gediscrimineerd kunnen worden. Ook zou haatzaaien niet meer strafbaar zijn. Volgens CDA-leider Sybrand Buma is het initiatief enkel om een mogelijkheid te bieden aan degenen die moslims willen discrimineren en beledigen. Hij noemt het een ‘historische fout’ en zou zelfs strafverdubbeling willen van één naar twee jaar voor haatzaaien.

Buma vertelt in een interview met NU.nl waarom het verbreden van de vrijheid van meningsuiting geen goed idee is.

Op dit moment geldt voor haatzaaien dezelfde strafmaat als belediging, terwijl haatzaaien een kleinere stap richting geweld is. Het zou echt een historische fout zal zijn. Ik vind dat de wetgever altijd aan de kant van het slachtoffer moet staan. In een periode waarin de spanning in de samenleving – die deels voortkomt uit al dat gescheld – toeneemt moeten we zo’n wetsverandering niet willen.

Ook laat de CDA-leider zich uit over de manier waarop maatschappelijke debatten gevoerd worden

De manier waarop deze discussie wordt gevoerd is echt belachelijk. Alsof datgene wat in Nederland het meest bedreigd is de vrijheid van meningsuiting zou zijn. De reden waarom de vrijheid van meningsuiting op het spel zou staan is het verbod op belediging. Maar de huidige wet stamt uit de jaren dertig van de vorige eeuw met de bedoeling om met name joden te beschermen.

Het lijkt wel alsof we nu, omdat sommigen van ons moslims willen beledigen, de vrijheid van meningsuiting willen verbreden. Maar dan vergeten we dat ook het recht ontstaat om joden, homo’s en gehandicapten te beledigen. Deze wetten zijn er om te voorkomen dat mensen door die beledigingen in een kwetsbare positie komen waaruit zij zich niet kunnen verweren.Als het wetsvoorstel wordt aangenomen, dan mogen straks tientallen neo-nazi’s naar een synagoge gaan en dit soort dingen roepen. Sterker nog, je wordt dan als belediger beschermd door de politie, omdat het valt onder de vrijheid van meningsuiting

Volgens Buma is het opmerkelijk dat juist VNL en de PVV voor dit wetsvoorstel zijn en is het in debat gaan met iemand die racistische uitingen doet en groepen beledigt niet iets dat men zou moeten willen.  

Het bijzondere is dat juist de PVV en de indieners van het wetsvoorstel VNL keer op keer eisen dat er wordt opgetreden tegen haatimams. Met dit voorstel zijn haatimams juist wel welkom, want haat mag dan. Dit soort beledigende en haatzaaiende uitlatingen zijn geen uitnodigingen tot een debat. Juist in de jaren dertig hebben we beledigingen en haatzaaien verboden omdat we wisten dat van vernedering op vernedering het tot geweld kan komen.De misvatting is dat pas in het geval van een letterlijke oproep tot geweld mensen de wapens oppakken. Maar dat is juist waarom we zo streng zijn bij antisemitisme; we hebben ervaringen met de holocaust. We weten waar haatzaaien toe kan leiden.

 


Het volledige interview staat op Nu.nl 

cc foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (31)