38

Buma roept Samsom op tot gezamenlijke strijd

CDA-leider zoekt coalitie: 'Het midden moet van zich afbijten'

Met een tweet heeft CDA-leider Sybrand van Haersma Buma kenbaar gemaakt dat hij samen wil optrekken met de PvdA voor een expansie van het politieke midden.

De CDA-leider twitterde:

In NRC over #cda in het midden. Roep nu ook PvdA op om vanuit het midden flanken te bestrijden. Politieke flanken lossen de crisis niet op.

In NRC Handelsblad (betaalde editie) zet hij uiteen wat hij wil van de PvdA:

„Het midden moet van zich afbijten, duidelijk maken dat de flanken niet werken, dat polarisatie niet werkt. Dat doe ik dus.” De PvdA kan hem volgen, stelt hij voor.

Wel moet de partij consistent worden. De PvdA is – net als het CDA – „bereid het moeilijke pro-Europa-verhaal te vertellen”, en dat bevalt Buma wel. Maar dat de partij niet aanhaakte bij het begrotingsakkoord van de Lentevijf, dat was niet nodig volgens hem. En dat de PvdA deze week tegen de verkoop van tanks aan Indonesië is en de Nederlandse deelname aan het JSF-straaljagerproject dwarszit, dat stoort. „En is alleen maar voor de verkiezingen.”

De toenadering van de CDA-leider is een koerswending. De afgelopen jaren heerste er in het CDA een grote afkeer van de PvdA. Maxime Verhagen stelde twee jaar geleden nog dat er ‘alleen in uiterste noodzaak’ met de PvdA een coalitie wordt aangegaan. Daarmee verwoordde hij een oude CDA-doctrine.

Of de uiterste noodzaak al is aangebroken nu het CDA er historisch slecht voor staat, is onduidelijk. Van Haersma Buma verklaart geen gevoelens van haat of nijd tegen de socialisten te koesteren.

De PvdA heeft nog niet op de toenadering gereageerd.

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (38)