60

Buma/Stemra: Gratis downloaden kan echt niet meer

Nieuw jong bestuurslid Pieter Perquin is voor kijk- en luistergeld per gedownloade gigabyte ... Kamer beslist donderdag over downloadverbod

Auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra gaat onderzoek doen naar modellen waardoor artiesten minder de dupe zijn van illegaal downloaden. Bestuurslid Pieter Perquin die onlangs werd aangesteld, wil af van het slechte imago van de organisatie. “De artiesten die je nu in DWDD ziet en op de radio hoort worden niet goed vertegenwoordigd door het bestuur en daar wil ik verandering in brengen”, zei hij bij FunX.

Perquin wil veel veranderen. Ten eerste wil hij een open discussie voeren over illegaal downloaden. Iedereen vindt het tegenwoordig normaal dat muziek gratis is, maar daar moet een kentering in komen, zei hij bij FunX.

Muziek maken kost hartstikke veel geld en inzet. De artiesten verdienen daarom ook een beloning. Je kunt bijvoorbeeld met een abonnementsstructuur werken. Iedereen die op internet zit betaalt dan bijvoorbeeld 1 euro of 50 cent per gigabyte die gedownload wordt.” Hij vergelijkt het met een soort kijk- en luistergeld dat je kan verdelen onder componisten, filmmakers, artiesten en regisseurs. “Daar wil ik breed onderzoek naar doen.

De Kamer beslist binnenkort over het downloadverbod. De beslissing daarover werd dinsdag uitgesteld tot donderdag omdat een motie tegen zo’n download verbod het leek te gaan halen. VVD-Kamerlid Joost Taverne hoopt dat staatssecretaris Fred Teeven deze week nog komt met een alternatief voor de thuiskopieheffing, waar de PvdA en D66 voor pleiten. De thuiskopieheffing vinden PvdA en D66 voorlopig het beste van de twee ‘kwaden’. Het betekent een toeslag op apparaten als smartphones, cd’s en dvd’s. Van die toeslag kunnen de rechthebbenden van het te kopiëren materiaal worden betaald. 

Volkskrant: Kwestie downloadverbod nog even in ijskast

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (60)