43

Burgemeester Bats van Haren stapt op

Burgervader baalt van het rapport Cohen: 'Ik wijs de conclusies niet af, maar stel ze wel der discussie voor alle burgemeesters in Nederland'

Burgemeester Bats van Haren neemt ontslag. Hij moest zich dinsdagavond verantwoorden voor zijn optreden van de ‘Facebookrellen’ in het Groningse dorp. Bats zal per 1 april aftreden.


Bats kwam eigelijk vorige week al tot de conclusie dat er niets anders op zit dat op te stappen. Toen publiceerde Cohen het rapport waarin hem nalatigheid wordt verweten. De burgervader wilde echter wachten met de bekendmaking tot op de dag van zijn verdediging.

Om als burgemeester in Haren met de enorme uitdagingen die er liggen om te kunnen gaan en om daaraan leiding te kunnen geven, moet je volle steun en draagvlak hebben”, verklaarde Bats. “Ik ben er sinds vorige week woensdag van overtuigd en vastbesloten dat ik dat niet meer kan als uw burgemeester.”

De conclusies van het rapport wijst hij niet af, “maar stel ze wel ter discussie voor alle burgemeesters die in de toekomst verstrikt dreigen te raken in het net van taken, rollen en bevoegdheden”, aldus Bats.

Als een zelfde soort situatie zich nu zou voordoen zou Bats weer opnieuw alarmfase GRIP 3 afgeven waarmee hulpdiensten worden opgetrommeld. Het rapport van Cohen meent echter dat die maatregel de zaak juist gecompliceerden maakte en dat het verwarrend werkte.

De Volkskrant schrijft:

Duidelijk was dat de veiligheidsregio niet bereid was zonder GRIP 3 meer mensen in te zetten, aldus de burgemeester. Ook gaf Bats nogmaals aan dat hij dacht dat er 250 man mobiele eenheid beschikbaar was, iets wat achteraf niet zo bleek te zijn.

Haren zoekt nu zo snel mogelijk een waarnemend burgemeester. Het college zal in de tussentijd in dezelfde samenstelling blijven zitten. Bats had zijn vertrek al eerder aangekondigd, maar zei toen nog te willen wachten totdat er een vervanger voor hem was gevonden.

Volkskrant: Burgemeester Bats van Haren neemt ontslag

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (43)